Göçmenlerin sosyal kaynaşmasında sosyal sermaye, pozitif psikolojik sermaye, umut ve ekonomik beklentilerin etkisi: Erzincan'a yerleştirilen Ahıska Türkleri örneği
The effect of social capital, positive psychological capital, hope and economic expectations on the social integration of immigrants: The example of Ahıska Turks placed in Erzincan
- Tez No: 791906
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERAFETTİN KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Social Cohesion, Social Capital, Positive Psychological Capital, Hope, Economic Expectation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sosyal kaynaşma, toplumu oluşturan farklı etnik köken, farklı dini inanç, sosyal sınıf veya göçmen bireylerin demokratik kurallar içerisinde eşitlik ve özgürlük temelli birlik ve beraberliğini sağlar. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'nin en temel sorunlarından biri olan“göçmenlerin sosyal kaynaşması”na bilimsel bir çalışmayla çözüm önerisi geliştirmektir. Sosyal kaynaşma ile bireylerin pozitif psikolojik sermayeleri, ekonomik beklentileri, umutları ve sosyal sermayeleri arasındaki ilişki hipotetik bir model oluşturularak analiz edilmiştir. Analizde Erzincan İli Üzümlü İlçesi'ne yerleştirilen Ahıska Türkleri arasından tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen 269 göçmenle yapılan anket çalışmasından elde edilen kesit veriler kullanılmıştır. Veriler, Yapısal Eşitlik Modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Yapısal Eşitlik Modeli sonucu: Pozitif Psikolojik Sermaye'nin Sosyal Kaynaşma'yı pozitif yönde ve çok yüksek düzeyde (γ = 0.82; t = 7.65); Ekonomik Beklenti'nin Sosyal Kaynaşma'yı pozitif yönde ve çok yüksek düzeyde (γ = 0.85; t = 12.69); Umut'un Sosyal Kaynaşma'yı pozitif yönde ve çok yüksek düzeyde (γ = 0.85; t = 9.93) ve Sosyal Sermaye'nin Sosyal Kaynaşma'yı pozitif yönde ve çok yüksek düzeyde (γ = 0.67; t = 6.09) etkilediği bulunmuştur. Çalışma, Üzümlü İlçesi'ne yerleşmiş az sayıda Ahıska Türküyle ve dar bir alanda yürütülmüştür. Anahtar Kelimeler : Sosyal Kaynaşma, Sosyal Sermaye, Pozitif Psikolojik Sermaye, Umut, Ekonomik Beklenti
Özet (Çeviri)
Social cohesion provides the unity and solidarity of different ethnic origin, different religious belief, social class or immigrant individuals that make up the society, based on equality and freedom, within democratic rules. The main purpose of this study is to develop a solution proposal with a scientific study for one of the most fundamental problems of Turkey,“social cohesion of immigrants”. The relationship between social cohesion and individuals' positive psychological capital, economic expectations, hopes and social capital was analyzed by creating a hypothetical model. In the analysis, the cross-sectional data obtained from the survey conducted with 269 immigrants selected by random sampling method among the Meskhetian Turks settled in the Üzümlü District of Erzincan Province were used. The data were analyzed using the Structural Equation Model. Structural Equation Model result: Positive Psychological Capital's Social Cohesion was positively and very high (γ = 0.82; t = 7.65); Social Cohesion of Economic Expectation was positive and very high (γ = 0.85; t = 12.69); It was found that Hope affects Social Cohesion positively and at a very high level (γ = 0.85; t = 9.93) and Social Capital affects Social Cohesion positively and at a very high level (γ = 0.67; t = 6.09). The study was carried out with a small number of Ahıska Turks settled in Üzümlü District and in a narrow area.