Yoğun bakım ihtiyacı olan COVID-19 hastalarında akut böbrek hasarı prevelansının saptanması, özelliklerinin ve laboratuar parametreleri ile olan ilişkisinin belirlenmesi
Detection of acute renal injury in COVID-19 patients requesting intensive care, determination of its features and its relationship with laboratory parameters
  1. Tez No: 791905
  2. Yazar: AHMET OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER YOSUNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Akut böbrek hasarı, yoğun bakım ünitesi, COVID-19, laboratuvar parametreleri, KDIGO, Acute kidney injury, intensive care unit, COVID-19, laboratory parameters, KDIGO
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Yaptığımız çalışmamızda yoğun bakım ünitesinde yatan COVID-19 hastalarının akut böbrek hasarı (ABH) prevelansını, KDIGO sınıflmasına göre evrelemesini, CRRT gereksinimini, evrelere göre mortalite oranlarını, özelliklerinin belirlenmesini ve laboratuvar parametreleriyle olan ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmamız 2019 Mart- 2020 Aralık ayları arasında COVID-19 Yoğun Bakım Ünitesine (YBÜ) yatmış hastaların retrospektif, tek merkezli bir çalışma olarak yapıldı. Çalışmamıza 18 yaşın üstünde, son dönem böbrek yetmezliği ve renal transplantasyon öyküsü olmayan hastalar dahil edildi. Hastalar geriye doğru taranarak demografik verileri, komorbiditeleri, CRRT alma durumu, laboratuvar verileri tarandı ve kaydedildi. Kreatinin değererine göre KDIGO evrelemesi yapıldı. Bulgular: Çalışmamızın toplam süresi boyunca 266 hasta değerlendirildi, 33 hasta son dönem böbrek yetmezliği olması ve 4 hasta da renal transplantasyon yapılan hasta olması nedeni ile çalışmaya dahil edilmedi. 229 hasta çalışmaya dahil edildi. ABH gelişme prevelansı %56,3 olarak bulundu. ABH gelişenlerin %62,3'ü erkekti. Yaş ortalaması 68'di. KDIGO evlemesine göre %19,4 evre 1, %27,9 evre 2, %52,7 evre 3 olarak bulundu. Evre arttıkça mortalite oranı arttı. ABH gelişen grupla gelişmeyen grup mortalite oranları arasında anlamlı fark olduğu bulundu. ABH gelişenlerde CRRT alanların oranı %38,8 olarak tespit edildi ve mortalitesi %96'ydı. Laboratuvar değerlerinden ABH gelişenlerde giriş kreatinin, d-dimer, ferritin, AST değerleri yüksek, lenfosit yüzdesinin düşük olduğu istatiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Çalışmamızda yoğun bakımda yatan COVID-19 hastalarında ABH çok sık gözlendiği ve mortalite ile direk ilişkisinin olduğu saptanmıştır. Bazal kreatinin, d-dimer, ferritin, AST ve lenfosit yüzdesi değerinin ABH gelişmesini tahmin edebileceği saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to evaluate the prevalence of acute kidney injury (AKI), staging according to KDIGO classification, the need for CRRT, mortality rates according to stages, determination of its characteristics and its relationship with laboratory parameters in COVID-19 patients hospitalized in the intensive care unit. Methods: Our study was conducted as a retrospective, single-center study of patients hospitalized in the COVID-19 Intensive Care Unit (ICU) between March 2019 and December 2020. Patients over 18 years of age, without end-stage renal disease and renal transplantation history were included in our study. Patients were scanned backwards and their demographic data, comorbidities, CRRT status, laboratory data were scanned and recorded. KDIGO staging was performed according to creatinine values. Findings: During the total period of our study, 266 patients were evaluated, 33 patients were excluded from the study because they had end-stage renal disease and 4 patients were patients who had undergone renal transplantation. 229 patients were included in the study. The prevalence of AKI development was found to be 56.3%. 62.3% of those who developed AKI were male. The average age was 68. According to KDIGO marriage, it was found as 19.4% stage 1, 27.9% stage 2, 52.7% stage 3. As the stage increased, the mortality rate increased. It was found that there was a significant difference between the mortality rates of the group that developed AKI and the group that did not. The proportion of those who developed AKI who received CRRT was 38.8%, and the mortality was 96%. It was found statistically significant that entry creatinine, d-dimer, ferritin, AST values were high and lymphocyte percentage was low in those who developed AKI from laboratory values. Conclusion: In our study, it was determined that AKI was observed very frequently in COVID-19 patients hospitalized in the intensive care unit and was directly related to mortality. It was determined that basal creatinine, d-dimer, ferritin, AST and lymphocyte percentage values could predict the development of AKI.