Objektif ağırlıklandırma yöntemleri tabanlı yeni bir çok kriterli karar verme modeli ile G20 ülkelerinin lojistik performansının ölçülmesi
Measuring the logistics performance of G20 countries with a new multi-criteria decision-making model based on objective weighting methods
  1. Tez No: 791951
  2. Yazar: EBRU ACAR AKBULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPTEKİN ULUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ÇKKV, LPI, PSI, MEREC, LOPCOW, WEDBA, lojistik performans, MCDM, LPI, PSI, MEREC, LOPCOW, WEDBA, logistics performance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
İnsanlar hayatlarının her alanlarında ve her konuda karar problemleri ile karşılaşmaktadırlar. Karar problemlerinin günümüzde çözümü gittikçe karmaşık bir hal almaktadır. Alternatif sayılarının çokluğu ve alternatiflerin değerlendirilmesinde kullanılan birden fazla kriterin dikkate alınması gereği seçim ve sıralama aşamalarında önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemleri en iyi performansa sahip alternatifin seçimine veya ulaşmak istenen amaç doğrultusunda performans değerlendirme ve sıralama gerektiren tüm alanlarda kullanılabilmektedir. Lojistik Performans Endeksi ülkelerin lojistik anlamda durum tespiti yapabilmeleri ve geliştirmeleri gereken alanların tespitinde önem arz etmektedir. Bu tezde G20 ülkelerinin lojistik performansları ÇKKV yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmada kullanılan ÇKKV yöntemleri daha önce hiçbir çalışmada bir arada kullanılmamıştır. Bundan dolayı bu çalışma orijinaldir. Ayrıca bu çalışmada dört farklı objektif ağırlıklandırma yöntemi (SD, PSI, MEREC ve LOPCOW) yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Bu dört faklı yöntem birlikte kullanılarak daha titiz ve güvenilir sonuçlara ulaşıldığı düşünülmektedir. Bu çalışmada alternatiflerin sıralamasında literatürde nadir olarak kullanılan WEDBA yöntemi kullanılmıştır. Yöntemlerin uygulamasının sonucunda en iyi performansa sahip alternatifin Almanya olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
People face decision problems in every aspect of their lives and in every subject. Today, the solution of decision problems is getting more and more complex. The multiplicity of alternatives and the need to consider more than one criterion used in the evaluation of alternatives appear as an important problem in the selection and ranking stages. Multi-criteria decision-making (MCDM) methods can be used in all areas that require performance evaluation and ranking in line with the selection of the alternative with the best performance or the desired goal. Logistics Performance Index (LPI) is important in determining the areas that countries should be able to determine their logistics situation and develop. In this thesis, the logistics performances of the G20 countries were evaluated with MCDM methods. The MCDM methods used in this study have not been used together in any study before. Therefore, this study is original. In addition, in this study, four different objective weighting methods (SD, PSI, MEREC and LOPCOW) were used together. It is thought that more rigorous and reliable results can be achieved by using these four different methods together. In this study, the WEDBA method, which is rarely used in the literature, was used to rank the alternatives. As a result of the application of the methods, it was determined that the alternative with the best performance was Germany.