Özel yetenek tanısı alan ve almayan öğrencilerin çevrim içi Türkçe dersine yönelik görüşlerinin incelenmesi
Opinions of gifted and non-gifted students about an online Turkish course
- Tez No: 791950
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞİN KAPLAN SAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Yetenek, Çevrim içi Türkçe Dersi, COVID-19 Pandemi Süreci, Giftedness, Online Turkish Education, Covid-19 Pandemic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Araştırmanın amacı özel yetenek tanısı alan ve almayan 4. sınıf öğrencilerinin çevrim içi Türkçe dersi hakkındaki görüşlerini incelemektir. Çalışma; COVID-19 pandemi sürecinde yapılan çevrim içi Türkçe dersi eğitimini kapsamaktadır. Araştırmaya İzmir ilinde bulunan özel bir okulda 2020-2021 eğitim öğretim yılında 4.sınıf özel yetenek tanısı almış 12 öğrenci ve 4.sınıf özel yetenek tanısı almamış 12 öğrenci katılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırma verileri uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formu üzerinden dijital görüşme platformu olan Zoom programı kullanılarak, her öğrenci ile üç oturum gerçekleştirilerek elde edilmiştir. Veriler MAXQDA programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan görüşmelerden elde edilen bulgular çevrim içi Türkçe dersine ilişkin görüşler ve çevrim içi eğitim sürecine ilişkin görüşler olmak üzere iki ana tema altında toplanmıştır. Hem özel yetenekli hem de özel yetenekli olmayan 4. sınıf öğrencilerinin çevrim içi Türkçe derslerinde yapılan okuma etkinliklerinde ekran üzerinden okumak yerine kitap üzerinden okumayı, yazma etkinliklerinde dijital ortamda yazı yazmak yerine deftere yazı yazmayı tercih ettiklerini çoğunlukla ifade ettikleri görülmektedir. Bununla birlikte anlamını bilmedikleri kelimeleri çoğunlukla internetten araştırdıklarını ve çevrim içi Türkçe sınavlarında çoğunlukla zorlandıklarını ifade ettikleri görülmektedir. Çevrim içi eğitim sürecinde öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun problem yaşadığı (%75,0) tespit edilmiştir. Çevrim içi eğitim sürecinde öğrencilerin çoğunlukla teknik problemler yaşadıklarını, yaşadıkları problemleri çözmek adına sıklıkla destek aldıklarını ve çevrim içi eğitim yerine yüz yüze eğitimi tercih ettikleri görülmektedir. Özel yetenek tanısı alan ve almayan öğrencilerin memnuniyet durumu, teknik problemler ve yüz yüze eğitim konuları ile ilgili yoğun olarak görüş bildirdikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine the opinions of 4th-grade students who are diagnosed as gifted and non-gifted, about the online Turkish course. The study covers the online Turkish course held during the COVID-19 pandemic. The participants of the study consist of 12 gifted students and 12 non-gifted students in a private school in Izmir province in the 2020-2021 academic year. The case study method, which is one of the qualitative research methods, was used in the study. The research data were obtained by conducting three sessions with each student using the Zoom program, which is a digital interview platform, via a semi-structured interview form prepared in line with expert opinions. Data were analysed using the MAXQDA program. The findings obtained from the interviews were under two main themes: opinions on the online Turkish course and opinions on the online education process. It is seen that both gifted and non-gifted 4th-grade students mostly stated that they prefer to read from a book instead of reading on a screen in online Turkish courses and to write in a notebook instead of writing in digital media in writing activities. However, it is seen that they mostly look up words they do not know the meaning of on the internet and that they mostly have difficulty in online Turkish exams. It was determined that the majority of the students (75.0%) experienced problems during the online education process. It is seen that students stated that they mostly experience technical problems in the online education process, that they often get support to solve the problems they experience, and that they prefer face-to-face education instead of online education. It is seen that gifted and non-gifted students express their opinions intensively on satisfaction, technical problems, and face-to-face education.