Investigating the effect of energy price on food price inflation in three Asian countries
  1. Tez No: 792017
  2. Yazar: EBI OMODEJESU DAVID-UYI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET OĞUZ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda fiyatları enflasyonu, Enerji fiyatları, Gıda güvensizliği, Ekonomik büyüme, Food prices inflation, Energy prices, Food insecurity, Economic growth
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Ortadoğu'da yaşanan çalkantıların etkisiyle enerji fiyatlarında yaşanan artışlar, dünyada son dönemde iletim mekanizması yoluyla meydana gelebilecek gıda fiyatları enflasyonunun sorumlusu olabilir. Bu çalışma, 2002:M01'den 2020:M12'ye kadar olan aylık verileri kullanarak üç Asya ülkesinde, yani Çin, Filipinler ve Vietnam'da enerji fiyatlarının gıda fiyatları enflasyonu üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Darbe Tepki Fonksiyonları (IRF'ler) ile Panel Vektör Otoregresif (PVAR) modeli kullanılarak, enerji fiyatları ve ekonomik büyümedeki şokların gıda fiyat enflasyonu üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu, döviz kuru ve tarımsal üretimdeki şokların ise negatif ancak gıda fiyatları enflasyonu üzerinde önemsiz bir etkiye sahiptir. PVAR nedensellik sonuçları, ekonomik büyümenin gıda fiyat enflasyonu, enerji fiyatları, döviz kuru ve tarımsal üretim için bir yordayıcı olduğunu ortaya koydu. Ayrıca ekonomik büyüme ve döviz kurundan enerji fiyatlarına ve yine ekonomik büyümeden döviz kuru ve tarımsal üretime doğru bir nedensellik ilişkisi bulunmaktadır. Bu, ekonomik büyüme ile döviz kuru arasında ve ekonomik büyüme ile tarımsal üretim arasında bir geri besleme etkisinin bulunduğu anlamına gelir. Bu nedenle çalışma, Asya ülkelerinde etkili enerji politikaları yoluyla enerji fiyatlarının istikrara kavuşturulması gerektiğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
The rising of energy prices resulting from the turmoil in the Middle East may be responsible for the recent food price inflation in the world, which may occur through transmission mechanism. This study investigates the effect of energy prices on food price inflation in three Asian countries, namely: China, Philippine, and Vietnam using monthly data from 2002:M01 to 2020:M12. Employing the Panel Vector Autoregressive (PVAR) model with Impulse Response Functions (IRFs), the results provided that shocks in energy prices and economic growth have a positive and significant effect on food price inflation while shocks in exchange rate and agricultural production have a negative but insignificant effect on food prices inflation. The PVAR causality results revealed that economic growth is a predictor of food price inflation, energy prices, exchange rate, and agricultural production. Also, a causality runs from economic growth and exchange rate to energy prices and again, from economic growth to exchange rate and agricultural production. This implies that a feedback effect is found between economic growth and exchange rate as well as economic growth and agricultural production. Therefore, the study recommended the need to stabilize energy prices through effect energy policies in Asian countries.