Ailelerin ortaokul çağındaki çocukların din eğitiminde karşılaştığı problemler (Antalya ili örneği)
Problems faced by families in the religious education of their children in secondary school (Antalya ili örneği)
- Tez No: 792043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Aile, Çocuk, Ortaokul, İletişim, Religious Education, Family, Child, Secondary School, Communication
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Aile, toplumun en önemli yapı taşı olan, fert ve toplum için kendisinde taşıdığı fonksiyonlar sebebiyle yeri doldurulamaz ve alternatifi olmayan bir müessesedir. Aile kavramını bu denli önemli kılan ise neslin korunması ve eğitilmesi faaliyetlerini bünyesinde taşımasıdır. Neslin eğitilme süreci ailede başlamakta ve bireyin kalıtımsal yönden sahip olduğu özelliklerini ne kadar geliştireceği, nasıl şekillendireceği gibi pek çok değişken aile ortamındaki tecrübelerinin bir yansıması olmaktadır. İlk ve temel öğrenmelerin çocukluk döneminde gerçekleşmesi ise ailede verilen eğitimin önemini artırmaktadır. Bu bilgiler ışığında araştırmanın amacı, ailelerin ortaokul çağındaki çocuklarının din eğitiminde karşılaştıkları problemlerin tespit edilmesidir. Buradan hareketle araştırmada, ebeveynlerin çocuklarının dini gelişimlerini desteklemek için neler yaptığını ortaya koymak, kendilerini yetersiz hissettikleri ve zorlandıkları hususları tespit etmek, çocuklarına din eğitimi verirken etkili olan aktörlere bakış açılarını ve beklentilerini ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. Araştırmanın kuramsal çerçevesinin hazırlanmasında literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. Ardından konuyla ilgili olarak 20 aile ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma neticesinde; ebeveynlerin çocuklarına din eğitimi vermelerinin her boyutuna büyük önem verdiği görülmüştür. Ailelerin çocuklarının din eğitimi sürecinde zorlandıkları alanların ise, ibadet alışkanlığı kazandırma, arkadaş seçme, sosyal medyada çok vakit geçirme, iletişim becerileri konusunda yetersiz kalma gibi noktalarda yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Araştırmanın önemli bulgularından birisi de ebeveynlerin çocuklarının dini gelişimlerine ait sorumluluklarının farkında olmaları fakat bu gelişimi desteklemek için ne yapacaklarına dair kendilerini yetersiz hissetmeleridir.
Özet (Çeviri)
The family, which is the most important building block of the society, is an irreplaceable institution with no alternative due to the functions it carries for the individual and the society. What makes the concept of family so important is that it carries the activities of protecting and educating the generation. The process of educating the generation begins in the family, and it is a reflection of the experiences in the family environment, such as how much the individual will develop and shape his hereditary characteristics. The realization of primary and basic learning in childhood increases the importance of education given in the family. In the light of this information, the aim of the research is to determine the problems faced by the families in the religious education of their secondary school children. From this point of view, the aim of the research is to reveal what parents do to support their children's religious development, to identify the issues that they feel inadequate and have difficulties, and to reveal their perspectives and expectations of the actors who are effective in giving religious education to their children. The literature review method was used in the preparation of the theoretical framework of the research. Then, semi-structured interviews were conducted with 20 families on the subject and the obtained data were analyzed by content analysis. As a result of the research; It has been seen that parents attach great importance to every aspect of giving religious education to their children. It has been determined that the areas where families have difficulties in the religious education process of their children are focused on gaining the habit of worship, choosing friends, spending a lot of time on social media, and inadequate communication skills. One of the important findings of the study is that parents are aware of their responsibilities for their children's religious development, but they feel inadequate about what to do to support this development.