Rotator kaf lezyonlarında ultrasonografi eşliğinde subakromiyal enjeksiyona karşılık subakromiyal enjeksiyon ile birlikte supraskapular sinir bloğu uygulamasının ağrı, fonksiyon ve uyku kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of ultrasound-guided subacromial injection versus subacromial injection and suprascapular nerve block on pain, function and SLEEP quality in rotator cuff lesions
- Tez No: 792063
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA AKIN TAKMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Omuz ağrısı, Rotator kaf lezyonları, Supraskapular sinir bloğu, Subakromiyal enjeksiyon, Shoulder pain, Rotator cuff lesions, Suprascapular nerve block, Subacromial injection
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Rotator kaf lezyonları omuz ağrılarının en yaygın nedenleri arasındadır. Efektif bir şekilde tedavi edilmediğinde bu hastalarda ağrıya eşlik eden fonksiyonel kayıp, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyerek psikososyal sorunları da beraberinde getirmektedir. Rotator kaf lezyonlarında tedavinin amacı, ağrıyı geçirmek ve omuzda fonksiyonel kısıtlılığı gidererek yaşam kalitesini artırmaktır. Bu amaçla son yıllarda, etkili ve aynı zamanda basit, güvenilir, düşük maliyetli tedavi seçeneklerinin kombine kullanımı ile daha iyi sonuçlar sağlanabileceğine yönelik az sayıda çalışma literatüre sunulmuştur. Bu çalışmada, rotator kaf lezyonları nedeniyle konservatif tedavilere yanıt vermeyen omuz ağrısının tedavisinde ultrasonografi (USG) eşliğinde subakromiyal enjeksiyonuna (SAE) karşılık subakromiyal enjeksiyon ile birlikte supraskapular sinir bloğu (SSB) uygulamasının ağrı, fonksiyonellik ve uyku kalitesi üzerine etkilerinin prospektif gözlemsel olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Rotator kaf lezyonuna bağlı omuz ağrısı nedeniyle lokal anestezik (LA) ve kortikosteroid (KS) kombinasyonu ile USG eşliğinde SAE yapılan 30 hastanın verileri, aynı grup hastada yine LA ve KS kombinasyonu ile USG eşliğinde SAE+SSB uygulanan 30 hastanın verileriyle, prospektif gözlemsel olarak karşılaştırıldı. Hastalar 30. dk, 1. hafta, 2. hafta, 1. ay ve 3. aylarda çeşitli parametreler kullanılarak değerlendirildi. Ağrı düzeyleri; visual analog skala (VAS) ile omuz fonksiyonları; Omuz Ağrı ve Disabilite İndeksi (SPADI) ile ve uyku kaliteleri; Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) ile ölçüldü. Hastaların izlem süresince analjezik (NSAİ ve opioid tüketimi) tüketimleri ve tedaviden memnuniyetleri kayıt altına alındı. Bulgular: İzole SAE ve SAE+SSB uygulanmasının 3 ay süre ile istirahatte ağrıyı etkili bir şekilde azalttığı görüldü. Ancak izole SAE uygulaması ile harekette ağrı kontrolü için hedeflenen (VAS≤ 4) yeterli analjezi düzeyine ulaşılamamıştır. Gruplar arasında istirahatte ve harakette VAS skorları ile SPADI ve PUKİ skorları açısından Grup SAE+SSB'de istatistiksel olarak anlamlı derecede iyi skorlar tespit edildi. Analjezik ilaç tüketimleri karşılaştırıldığında SAE+SSB uygulanan grupta ilaç tüketimindeki azalmanın SAE grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edildi. Uygulama sırası ve izlem periyodunda yan etki ve komplikasyon ile karşılaşılmadı. Sonuç: Rotator kaf lezyonlarına bağlı omuz ağrısının tedavisinde, LA ve KS kombinasyonu ile USG eşliğinde gerçekleştirilen SAE+SSB uygulamasının SAE'na kıyasla, kısa-orta dönemde, analjezik tüketiminde azalma ile birlikte VAS, SPADI ve PUKİ skorlarına göre sırası ile ağrı kontrolü, omuz fonksiyonları ve uyku kalitesinde daha fazla iyileşmeyi, daha yüksek hasta memnuniyeti ile sağlayan, ciddi bir yan etkisi olmayan, etkin ve iyi bir tedavi seçeneği olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
AIM: Rotator cuff lesions are among the most common causes of shoulder pain. When not treated effectively, the functional loss accompanying pain in these patients negatively affects the quality of life and brings along psychosocial problems. The aim of treatment in rotator cuff lesions is to relieve pain and improve the quality of life by eliminating functional limitation in the shoulder. For this purpose, few studies have been presented in the literature in recent years, suggesting that better results can be achieved with the combined use of effective and at the same time simple, reliable and low-cost treatment options In this study, prospective observational comparison of the effects of ultrasonography (USG) guided subacromial injection (SAI) versus subacromial injection combined with suprascapular nerve block (SNB) on pain, functionality and sleep quality in the treatment of shoulder pain unresponsive to conservative treatments due to rotator cuff lesions is aimed. Materials and Methods: The data of 30 patients who underwent USG-guided SAI with a combination of local anesthetic (LA) and corticosteroid (CS) for shoulder pain due to a rotator cuff lesion, and the data of 30 patients who underwent USG-guided SAI+SNB with the combination of LA and CS in the same group, were compared prospectively. The patients were evaluated using various parameters at 30th min, 1st week, 2nd week, 1st month and 3rd month. Pain levels were measured with the visual analog scale (VAS), shoulder functions were measured with the Shoulder Pain and Disability Index (SPADI), and sleep quality was measured with the Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKI). Analgesic (NSAID and opioid consumption) consumption and satisfaction with the treatment were recorded during the follow-up period. Results: It was observed that the application of isolated SAI and SAI+SNB effectively reduced the pain at rest for 3 months. However, with the application of isolated SAI, the targeted level of analgesia for pain control (VAS≤ 4) could not be achieved. Statistically, significantly better scores were found in Group SAI+SNB in terms of VAS scores at rest and in motion, SPADI and PUKI scores between the groups. When the analgesic drug consumption was compared, it was determined that the decrease in drug consumption in the SAI+SNB group was significantly higher in the SAI group. No side effects or complications were encountered during the application and the follow-up period. Conclusion: In the treatment of shoulder pain due to rotator cuff lesions, using a combination of LA and CS, USG-guided SAI + SSB application compared to SAE, in the short-medium term, decreased analgesic consumption together with pain control, shoulder functions and pain control according to VAS, SPADI and PUKI scores, respectively. It has been concluded that it is an effective and good treatment option that provides more improvement in sleep quality, higher patient satisfaction, and has no serious side effects.