NLP destekli matematik öğretiminin matematik kaygısına etkisi
The effect of NLP supported mathematics education on students' mathematics anxiety
  1. Tez No: 792165
  2. Yazar: NAZLI MELAHAT ÇOKSEZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA VEZNE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: NLP, Matematik Kaygısı, Eylem Araştırması Modeli, Motivasyon, NLP, Mathematics Anxiety, Action Research Model, Motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Matematik kaygısı geçmişten günümüze var olmakla birlikte son yıllarda öğrencilerde yoğun olarak gözlenen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırmanın amacı; 8. sınıf öğrencilerinde yoğun olarak gözlenen matematik kaygısının, NLP destekli uygulamalarla azaltılabileceği ve bu sürecin örneklem grubu ile incelenerek NLP tekniğinin matematik öğretiminde etkililiğini belirlemektir. Son yıllarda NLP tekniğinin öğretimde yer verilmesine dair çalışmalara ve öğretimde farklı tekniklerle matematik kaygısının ele alındığı çalışmalara rastlanmıştır. Ancak NLP tekniğinin matematik dersinde kullanılmasına yönelik literatürde hiç çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışma ile ilk kez NLP yaklaşımıyla matematik kaygısı ele alınmış olup matematik öğretim ve öğrenimine yeni bir bakış açısı kazandırılmak istenmiştir. Bu bağlamda yürütülen araştırmanın gerçekleştirilmesinde nitel araştırma desenlerinden olan“Eylem Araştırması Modeli”kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Antalya ili Konyaaltı ilçesine bağlı bir özel öğretim kursunda 8. sınıfta öğrenim gören 20 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme ve kolay ulaşılabilir durum örneklemesi ile oluşturulmuştur. Belirlenen 20 öğrenci ile NLP ilke ve tekniklerinin yer aldığı 8 NLP oturumunu uygulamak üzere bir eylem planlaması yapılmıştır. Araştırmada nitel veri toplama yöntemlerinden gözlem ve görüşme teknikleri kullanılmış, öğrenci görüşmeleri ile uygulamalı dersler ses kayıtlarına alınmıştır. Uygulama öncesi ve sonrasında öğrencilerle iki kez görüşme yapılmış ve görüşmelerde araştırmacı tarafından hazırlanan“Yarı Yapılandırılmış Ön Görüşme Formu”ile“Yarı Yapılandırılmış Son Görüşme Formu”nda yer alan sorular öğrencilere yöneltilmiştir. Öğrenci ses kayıtları yardımıyla görüşmelerde elde edilen bulgular Word programında yazıya geçirilmiştir. Ayrıca, uygulama başında ve uygulama sonunda öğrencilerde gözlemlenen bulgular da“Gözlem Raporları”adı altında not alınmıştır. Görüşme ve gözlemler sonucu elde edilen veriler, nitel veri analizi yöntemlerinden“İçerik Analizi Yöntemi”ile analiz edilmiştir. Bu doğrultuda görüşme ve gözlemlerden elde edilen verilerin bulunduğu metinler teker teker detaylıca analiz edilerek okunmuş ve kodlamalar yapılmıştır. Her bir öğrenci A,B,C,…,Ş şeklinde kodlanmıştır. Ortaya çıkan temaların yer aldığı tablolarda her temanın kaç öğrencide yer aldığı frekans değerleri ile gösterilmiştir ve tablolar frekans değerlerine göre yorumlanıp karşılaştırılmıştır. Uygulama öncesinde elde edilen bulgularda; öğrencilerin tamamında korku, gerginlik, nefret, telaşlı, pes etme, isteksiz vb. gibi olumsuz kodlar tespit edilmiş olup bu kodlar öğrencilerin matematik kaygısının yoğun olduğunu göstermiştir. Uygulama sonunda elde edilen bulgularda ise öğrencilerin %90'ında hevesli, keyifli, öz güvenli, rahat, sakin vb. gibi olumlu kodlar elde edilmiş olup öğrencilerin büyük çoğunluğunun matematik kaygısına dair durumlarında değişiklik yaşandığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; NLP destekli uygulamaların etkili olduğu, öğrencilerin matematik kaygısının azalarak derse yönelik motivasyonlarının arttığı gözlemlenmiştir. Araştırmada ulaşılan sonuçlardan yola çıkılarak eğitimcilere ve araştırmacılara NLP tekniklerinin öğretimde kullanılmasına ilişkin çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mathematics anxiety has existed from past to present, but recently it is a situation that is observed intensely in students. The aim of this research is to determine the effectiveness of NLP technique in mathematics teaching by examining the mathematics anxiety in 8th grade students with NLP-supported applications and examining this process with a sample group. Recently, there have been studies on the inclusion of NLP technique in teaching and studies on mathematics anxiety with different techniques. However, there is no study in the literature on the use of NLP in mathematics lessons. In this study, mathematics anxiety was discussed for the first time with the NLP and it was aimed to gain a new perspective on teaching and learning mathematics.“Action Research Model”was used in the realization of the research. The study group consists of 20 students at 8th grade in a private education course in Konyaaltı/Antalya in the 2020-2021 academic year. It was formed by criterion sampling and easily accessible case sampling. An action plan was made to implement 8 NLP sessions involving NLP principles and techniques with 20 students. Observation and interview techniques were used, and student interviews and applied lessons were audio recorded. Before and after the application, the students were interviewed twice, and the questions in the“Semi-structured Pre-Interview Form”and“Semi-Structured Final Interview Form”prepared by the researcher were asked to the students. The findings were written down in the Word and also noted under the name of“Observation Reports”. The data were analyzed with the“Content Analysis Method”. Accordingly, the texts were analyzed and coded one by one in detail. Each student was coded as A,B,C,…,S. In the tables, where the emerging themes are included, the number of students in each theme are shown with the frequency values, and the tables are interpreted and compared according to the frequency values. Before the application, negative codes such as fear, tension, hatred, prejudice, hectic, giving up, reluctant etc. were observed in all of the students. According to the findings obtained at the end of the application, 90% of the students were enthusiastic, self-confident, relaxed, calm, etc. In conclusion, it was observed that NLP-supported applications are effective, students' math anxiety decreases and their motivation towards the lesson increases. Based on the results of the research, various suggestions were made to educators and researchers about the use of NLP techniques in teaching.