İklim değişikliği ve turizm: Sivas ili örneği
Climate change and tourism: The case of Sivas
- Tez No: 792223
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Küresel Isınma, İklim Değişikliği, Turizm, Sivas, Global Warming, Climate Change, Tourism, Sivas
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
İklim değişikliği ve küresel ısınma dünyanın ortak bir sorunudur. Birçok sektörde olumsuz etkiye neden olan iklim değişikliğinin turizm sektörüne olan olumsuzlukları turizm faaliyetlerini gerçekleştirilemez hale getirmektedir. İklim değişikliği turizm sektöründe turistlerin destinasyon seçimlerini, tatil sürelerini ve işletmeleri seçimlerinde önemli bir unsur haline gelmiştir. Turizm faaliyetlerinin sürdürülebilir hale getirmek için iklim değişikliği uygulama ve stratejilerine uyulması gerekmektedir. İklim değişikliği ve küresel ısınma sorunu ile mücadele sürecinde en büyük avantaj toplumsal farkındalığın oluşturulması ve iş birliği içerisinde bu sorunla mücadele edilmesi gerektiğidir. İklim değişikliği, bir ülke ya da bölgenin değil tüm dünyanın iş birliği ile çözüme kavuşturulabileceği bir sorundur. Bu çalışmanın amacı, Sivas Merkez ilçede ikamet eden yerel halkın iklim değişikliği ve turizme yönelik algılarını tespit etmek ve bu algıları çeşitli değişkenlerle incelemektedir. Bu amaç kapsamında, kullanılan anket formu 2021 yılı Kasım-Aralık aylarında Sivas Merkez ilçede ikamet eden 502 kişiyle yüz yüze görüşülerek uygulanmış ve araştırma kapsamında elde edilen veriler SPSS ver:22,0 programına yüklenerek çözümlenmiştir. Anket verilerinin değerlendirilmesinde iklim değişikliği ve turizm algı ölçeği istatiksel olarak anlamlı olup olmadıklarını normal dağılıma uygun olup olmadığı analiz edilerek parametrik test varsayımları yapılmıştır. Parametrik test varsayımları yerine getirildiğinden (Kolmogorov-Smirnov) bağımsız iki gruptan elde edilen ölçümler karşılaştırılırken gruplardaki iki ortalama arasındaki farkın anlamlılık testi Studentt's T test ölçümle elde edilmiştir. Bir değişken yönünden bağımsız ikiden fazla gruptan elde edilen ölçümler karşılaştırılırken tek yönlü varyans analizi One Way Anova analiz sonucunda anlamlılık kararı verildiğinde farklılık yapan grup ya da grupları bulmak için Tukey Testi uygulanmıştır. Yapılan bu araştırma sonucunda Sivas Merkez ilçe halkının iklim değişikliği ve turizm algılarının yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Climate change and global warming are a common problem of the world. The negativities of climate change, which causes negative effects in many sectors, on the tourism sector make tourism activities unrealizable. Climate change has become an important element in the tourism sector in tourists' choice of destinations, vacation times and businesses. Climate change practices and strategies must be adhered to in order to make tourism activities sustainable. The biggest advantage in the process of combating the problem of climate change and global warming is that social awareness should be created and this problem should be fought in cooperation. Climate change is a problem that can be solved with the cooperation of the whole world, not a country or a region. The aim of this study is to determine the perceptions of the local people residing in the central district of Sivas regarding climate change and tourism and to examine these perceptions with various variables. Within the scope of this purpose, the questionnaire form used was applied by face-to-face interviews with 502 people residing in Sivas Central district in November-December 2021 and the data obtained within the scope of the research were analyzed by uploading them to SPSS ver: 22.0 program. In the evaluation of the survey data, parametric test assumptions were made by analyzing whether the climate change and tourism perception scale was statistically significant or not suitable for the normal distribution. Since the parametric test assumptions were fulfilled (Kolmogorov-Smirnov), the significance test of the difference between the two mean in the groups was obtained by Studentt's T test measurement while comparing the measurements obtained from the two independent groups. When comparing the measurements obtained from more than two groups independent of a variable direction, Tukey Test was applied to find the group or groups that made a difference when the one-way variance analysis One Way Anova analysis made a significant decision as a result of the analysis. As a result of this research, it was concluded that the perceptions of climate change and tourism of the people of Sivas Central district are high.