Kentlerde dikey bahçe uygulamalarının sürdürülebilir kalkınmaya etkisi: İstanbul kent meydanları üzerinden öneriler
The effect of vertical gardening in cities on sustainabledevelopment: Suggestions on İstanbul city squares
- Tez No: 792237
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE ÇAKIR KIASIF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Kentsel sürdürülebilirlik, Meydan, Dikey bahçeler, Sustainability, Urban sustainability, Square, Vertical gardens
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Dikey bahçe; akarsularda, nehir kenarlarında, kayalarda, mağaralarda ve dağlık bölgelerde doğal olarak yetişen bitkilerin, nüfus yoğunluğunun artışıyla kentlerde kişi başına düşen yeşil alanın azalması ve meydana gelen çevresel sorunlar neticesinde dikey bahçelerin taşıyıcı sistemler yardımıyla bitkisel alanların bina cephelerine tasarlanması düşüncesi ile ortaya çıkmış bir tasarım olgusudur. Kentlerdeki hızlı nüfus artışı sonucu meydana gelen yapılaşma ve kentleşme sonucunda kişi başına düşen yeşil alan miktarının azalmasına yol açmıştır. Bu durum, sürdürülebilir kentler kazanmak için yapılan araştırmaları önemli kılmıştır. Dikey bitkilendirmenin; binaların yazın soğuk, kışın sıcak olmasını sağlayarak ısı kaybını azaltmak, doğal bir ısı ve ses yalıtımını sağlamak, havadaki kiri tozu temizlemek, kent iklimini dengede tutmak, kentte doğa ile iç içe bir yaşam ortamı oluşturmak, kentin sosyal ortamlarına katkıda bulunmak, kentliler için yeni bir istihdam alanı yaratmak ve kentin estetik değerlerini yükseltmek başta olmak üzere pek çok faydaları bulunmaktadır. Dikey bahçelerin özellikle kent meydanlarına da çok büyük katkısı bulunmaktadır. Araştırma materyali olarak İstanbul Kenti'nde; Beyoğlu, Üsküdar ve Kadıköy İlçeleri seçilmiştir. Dikey bahçelerin bu ilçelerde uygulanabilecek alanlar ve öneri dikey bahçe tasarımlarının hazırlanması konusunda bu çalışma yapılmıştır. Bu araştırma iki aşamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmanın birinci aşamasında, konu ile alakalı literatür taramaları yapılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında ise; araştırma alanı olarak seçilen ilçelerdeki meydanlar incelenmiştir. Tez kapsamında İstanbul'da uygulanabilecek dikey bahçelerin işlevleri çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan değerlendirilerek, kentin ve uygulanan meydanın sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Sürdürülebilirlik açısından sağlıklı kentler için, dünyada doğru bir şekilde uygulanmış dikey bahçe örneklerinde görüldüğü gibi doğal bitki örtüsüne dayalı sürdürülebilir düşey yeşil sitem tasarımlarının oluşturulması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı meydanlarda uygulanabilecek olan ve uygulanacak meydana farklı bir perspektif kazandırdığı düşünülen dikey bahçelerin yaygınlaştırılması adına; İstanbul Kenti'nin trafik ve yaya yoğunluğunun olduğu meydanlarda uygulanabilecek cepheleri tespit edip ve bu amaçla bölge ve çevre koşullarına uygun dikey bahçe önerileri sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Vertical garden; It is a design phenomenon that emerged with the idea of designing vertical gardens on the facades of buildings with the help of carrier systems as a result of the decrease in the green area per capita in cities due to the increase in population density of plants that grow naturally in streams, riversides, rocks, caves and mountainous areas and environmental problems. As a result of the rapid population growth in cities and urbanization, the amount of green space per capita has decreased. This situation has made researches to gain sustainable cities important. Vertical planting; Reducing heat loss by ensuring that buildings are cold in summer and warm in winter, providing natural heat and sound insulation, removing dirt and dust from the air, keeping the urban climate in balance, creating a living environment in touch with nature in the city, contributing to the social environment of the city, creating a new environment for the citizens. It has many benefits, especially creating employment and increasing the aesthetic values of the city. Vertical gardens also make a great contribution especially to city squares. In the city of Istanbul as research material; Beyoğlu, Üsküdar and Kadıköy Districts were selected. This study has been carried out on the areas where vertical gardens can be applied in these districts and the preparation of proposal vertical garden designs. This research was carried out in two stages. In the first stage of the study, literature reviews related to the subject were made. In the second stage of the study; The squares in the districts selected as the research area were examined. Within the scope of the thesis, the functions of vertical gardens that can be implemented in Istanbul are evaluated in terms of environmental, social and economic aspects, and it is aimed to develop suggestions that will contribute to the sustainability of the city and the applied square. For sustainable cities, sustainable vertical green system designs based on natural vegetation should be created, as can be seen in the examples of vertical gardens applied correctly in the world. The aim of this study is to spread the vertical gardens that can be applied in the squares and that are thought to give a different perspective to the square to be applied; It is to identify the facades that can be applied in the squares of Istanbul City where there is traffic and pedestrian density, and for this purpose, to offer vertical garden proposals suitable for the region and environmental conditions.