Cevrî'nin 167-220 inci gazellerinden 200 beyit şerhi
The commentary of 200 couplets among the 167 and 220th Cevri's ghazals
  1. Tez No: 792240
  2. Yazar: AHMET ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İRFAN AYPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cevrî, divan, 17. yüzyıl, şerh, Cevrî, divan, 17th century, commentary
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
“Cevrî'nin 167-220 inci Gazellerinden 200 Beyit Şerhi”adlı bu tez çalışmasında Cevrî Divanı'ndan seçilen iki yüz beyitin şerhi yapılmıştır. Bu çalışma ile on yedinci asrın şairlerinden olan Cevrî'nin sanat anlayışının, edebi kişiliğinin ve edebiyattaki yerinin anlaşılması hedeflenmiştir. Hazırlanan çalışma iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. İlk bölümde Cevrî'nin hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında, incelenen kaynaklardan yararlanarak genel bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümü de Cevrî Divanı'ndan seçilen iki yüz beyitin şerhinden oluşmaktadır. Bu beyitleri şerh ederken klasik şerh metodu uygulanmıştır. Beyitler, önce günümüz Türkçesiyle nesre çevrilmiş, sonra seçilen beyitler açıklanmıştır. Böylece şairin anlatmak istediğinin günümüzde anlaşılması için çaba sarfedilmiştir. Beyitler açıklanırken edebi sanatlara da yer verilmiştir. Çalışmada beyitlerin asıl kaynağı olarak Hüseyin Ayan'ın hazırladığı“Cevrî Hayâtı, Edebî Kişiliği, Eserleri ve Divanı'nın Tenkîdli Metni”adlı kitap esas alınmıştır. Bu anlamda çalışmanın sahadaki yeni şerh çalışmalarının önünü açacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this thesis study named“The Commentary of 200 Couplets Among The 167 and 220th Cevri's Ghazals”, two hundred couplets selected from Cevrî's Divan were annotated. With this study, it is aimed to understand the artistic value, literary personality and place of Cevrî, one of the poets of the seventeenth century, in literature. The prepared study consists of two parts and a conclusion part. In the first part, general information is given about Cevrî's life, literary personality and works by using the sources examined. The second part of the study consists of commentaries of two hundred couplets selected from Cevrî's Divan. While interpreting these couplets, the classical commentary method was applied. The couplets were first translated into prose in today's Turkish, and then the selected couplets were explained. Thus, an effort has been made to understand what the poet wanted to tell today. While the couplets are being explained, literary arts are also included. In the study, the book named“Cevri Life, Literary Personality, Works and The Critical Text of His Divan”prepared by Hüseyin Ayan was taken as the main source of the couplets. In this sense, we think that the study will pave the way for new commentary studies in the field.