The relationship between students' perceived service quality in educational institutions and their purchase intention
Özel eğitim kurumlarında öğrencilerin algıladığı hizmet kalitesi ve satın alma niyeti arasındaki ilişki
  1. Tez No: 792248
  2. Yazar: BERKANT ŞENOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMET BURÇAK VATANSEVER DURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Hizmet Kalitesi, Eğitim Kurumu, Satın Alma Niyeti, Üniversite Öğrencileri, Education Service Quality, Education Institution, Purchase Intention, College Students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin eğitim kurumlarında algıladıkları hizmet kalitesi ile satın alma niyetleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bunun yanında algılanan hizmet kalitesi ve satın alma niyetinin katılımcıların demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini incelemek de amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini Türkiye'de İstanbul'da yerel bir üniversitede ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeyinde öğrenim gören ve uygun örnekleme yöntemi ile seçilen toplam 188 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrenciler bu çalışmaya gönüllü olarak katılım göstermiştir. Araştırmada veri toplama üzere geliştirilen anket formunda sosyodemografik form, algılanan kalite ölçeği ve satın alma niyeti ölçeği yer almaktadır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS yazılımı kullanılmıştır. Bulgular, hizmet kalitesi ile satın alma niyeti arasında yüksek düzeyde pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bunun yanında, algılanan hizmet kalitesinin katılımcıların demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Diğer taraftan, satın alma niyetinin kadın, 30 yaş üzeri, lisansüstü eğitim derecesine sahip ve aylık 2501 TL üzeri geliri olan katılımcılarda anlamlı olarak daha yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between students' perceived service quality in educational institutions and their purchase intentions. In addition, it is also aimed to examine whether the perceived service quality and purchase intention differ significantly according to the demographic characteristics of the participants. The sample of the study consists of a total of 188 students studying at a local university in Istanbul, Turkey, at associate, undergraduate and graduate levels and selected by convenient sampling method. Students voluntarily participated in this study. The questionnaire form developed to collect data in the research includes sociodemographic form, perceived quality scale and purchase intention scale. SPSS software was used in the analysis of the obtained data. The findings showed that there is a highly positive relationship between service quality and purchase intention. In addition, it was determined that the perceived service quality did not differ significantly according to the demographic characteristics of the participants. On the other hand, it was determined that the intention to purchase was significantly higher in the participants who were female, over 30 years old, have a postgraduate education and have a monthly income of more than 2501 TL.