The role of brand experience in brand trust and brand love: A study on fashion brands
Marka deneyiminin marka güveni ve marka sevgisindeki rolü: Moda markaları üzerine bir araştırma
- Tez No: 792299
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Deneyimi, Marka Güveni, Marka Sevgisi, Marka Sadakati, Moda Endüstrisi, Brand, Brand Trust, Brand Experience, Brand Love, Brand Loyalty, Fashion Industry
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Moda, her yıl veya hatta çeyrek içinde yeni trendlerin tanıtıldığı hızlı büyüyen bir endüstridir. Marka deneyimi uygulamaları, markalar ve tüketiciler arasında uzun vadeli ilişkiler kurma fırsatı sunar. Çeşitli çalışmalar, marka deneyiminin, belirli bir marka ile olan ilişkinin kalitesi aracılığıyla marka sadakati üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bu ilişki içinde, marka güveninin müşterileri düzenli alışveriş yapmaya motive ettiği gösterilirken, marka sevgisinin müşterinin geri alım niyetlerini ve marka sadakatini olumlu yönde etkilediği gösterilmiştir. Bu nedenle bu araştırmanın amacı, Türkiye'de marka örneği ile moda sektöründe marka deneyiminin marka güveni ve marka sevgisi üzerindeki etkisini incelemek, muhtemelen hem sadakati hem de satın almaları artırmak için çözümler önermektir. Bu çalışma, 400 katılımcıdan oluşan bir örneklem üzerinde yürütülen, çevrimiçi olarak ankete katılan, sonuç olarak Marka Deneyimini, Marka Sevgisini ve Marka Güvenini ölçmek için geçerli ve güvenilir bir anket kullanan kesitsel bir korelasyonel çalışmadır. Sonuçlar, Marka Deneyimi ve Marka Güveni arasında anlamlı bir pozitif korelasyonun yanı sıra Marka Deneyimi ve Marka Sevgisi arasında anlamlı bir pozitif korelasyon olduğunu göstermiştir. Böylece elde edilen sonuçlar, Marka Deneyiminin Marka Güveni ve Marka Sevgisinde önemli bir role sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Fashion is a fast-growing industry with the latest trends being introduced every month or even every day. Brand experience practices provide an opportunity to build long-term relationships between consumers and brands. Numerous studies have shown that brand experience has a positive impact on brand loyalty, through the quality of the relationship with the brand. Within this relationship, brand trust was shown to motivate customers to make regular purchases, while brand love was shown to positively impact customer's repurchase intentions as well as brand loyalty. Thus, the purpose of this research is to examine the impact of brand experience on brand trust and brand love in the fashion industry in Turkey, possibly suggesting solutions to increase both loyalty and purchases. This study is a cross sectional correlational study, conducted over a sample of 400 participants, surveyed online, using a valid and reliable questionnaire to consequently measure Brand Experience, Brand Love and Brand Trust. The results showed a significant positive correlation between Brand Experience and Brand Trust, as well as another significant positive correlation between Brand Experience and Brand Love. Thus, the results indicated that Brand Experience has a significant role in Brand Trust and Brand Love.