Materialism, opportunism, and moral decay in Theodore Dreiser
Theodore Dreıser'de materyalizm, fırsatçılık ve ahlaki çöküş
  1. Tez No: 792298
  2. Yazar: MURAT ÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE SABANCI UZUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kapitalizm, Kaçış, İçgüdü, Arzu, Para, Tükenmişlik, Capitalism, Escape, Instinct, Desire, Money, Exhaustion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu tez, Trilogy of Desire'da bir bireyin başarı ve tatmin arayışının rekabetçi ve tekelci kapitalizmin duygusal etkilerinden nasıl etkilendiğini ortaya koymaya çalışmaktadır. Üçlemede Theodore Dreiser, insan davranışındaki manevi ve maddi dürtüler arasındaki ilişkiyi anlatıyor. Ana karakter Cowperwood, Amerika'daki endüstriyel kapitalizm döneminde politikacılara ve diğer yetkililere rüşvet veren kapitalist ve soyguncu baron Charles T. Yerkes'in gerçek hikâyesine dayanıyor. Bu anlamda Cowperwood, içgüdülerin ve kapitalist koşulların insan arzuları ve maneviyatla nasıl etkileşime girdiğinin tarihsel bir ifadesidir. Dreiser, Cowperwood'un merceklerinden hayatın nasıl organize edildiğini ve insan davranışlarına yansıdığını bilimsel olarak gösteriyor. Dreiser, psişik ve fiziksel dünyalar arasındaki ilişkiyi insan mizacı olgusu aracılığıyla açıklar. Kaçış, başarısızlık, başarı, tatmin ve mutluluk bu ilişkileri belirleyen kontrol edici güçlerdir. Dreiser, üçlemede, 19. yüzyıldaki kapitalist Amerikan toplumunun tarihsel bağlamında bu duygu ve dürtülerin insan tercihlerine nasıl hükmettiğini sahneliyor. Aşırı materyalizmin manevi anlamı ve mali başarıyı burjuva saçmalıklarına ve yanılsamalarına indirgediğini öne sürüyor ve okuyucunun bir burjuva toplumunda duygusal anlamın yokluğunun bilincine varması gerektiğini iddia ediyor. Tez, Trilogy of Desire'da değerlerin insan duygularını ve içgüdülerini nasıl harekete geçirdiğini göstermek için kapitalist değerleri tarihsel bir perspektiften tartışıyor.
Özet (Çeviri)
This dissertation attempts to reveal how an individual's pursuit of success and satisfaction were influenced by the sentimental impacts of competitive and monopoly capitalism in the Trilogy of Desire. In the trilogy, Theodore Dreiser depicts the relationship between spiritual and material drives in human behavior. Cowperwood character is based on the true story of capitalist and robber baron Charles T. Yerkes, who bribed politicians and other authorities during the industrial capitalism era in America. In this sense, Cowperwood is a historical expression of how instincts and capitalist circumstances interact with human desires and spirituality. Dreiser scientifically shows us through Cowperwood's lenses how life is organized and reflected in human attitudes. Dreiser explains the relationship between the psychic and physical worlds through the phenomenon of human temperament. Escape, failure, success, satisfaction, and happiness are the controlling forces that determine these relationships. Dreiser stages in the trilogy how these emotions and impulses dominate human preferences in the historical context of capitalist American society in the 19th century. He suggests that excessive materialism reduces spiritual meaning and financial success to bourgeois absurdity and illusions, and he claims the reader should become conscious of the absence of sentimental meaning in a bourgeois society. The dissertation discusses capitalist values from a historical perspective to show how the values activate human emotions and instincts in the Trilogy of Desire.