Erkek üreme sisteminde C-tipi natriüretik peptid ve reseptör protein NPR-B ifadesinin analizi
Analysis of C-TYPE natriuretic peptide and receptor protein NPR-b expression in the male reproductive system
- Tez No: 792446
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇEVİK TUFAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: CNP, infertilite, NPR-B, üreme sistemi, CNP, infertility, NPR-B, reproductive system
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Erkek Üreme Sisteminde C-Tipi Natriüretik Peptid ve Reseptör Protein NPR-B İfadesinin Analizi Literatürde yer alan çalışmalar, natriüretik peptitlerin (NP'ler) testisteki steroidogenezin ve spermatogenezisin düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Bu bilgiler ışığında; gelişimin farklı evrelerinde spermatogenezis süreci ve özellikle seminal sıvının üretimine katkı sağlayan organlardaki rollerine açıklık getirmek amacıyla CNP ve NPR-B proteinlerinin ekspresyonları İmmünohistokimya, Western blot, Real Time RT-qPCR, ve ELISA yöntemleriyle analiz edilmiştir. Neonatal 1. Gün ve postnatal 5. gün fare testislerinde CNP ve NPR-B proteinlerinin ekspresyonu izlenmediği gözlenirken, postnatal 15, 35, ve 50 günlük fare testis dokularında CNP ve NPR-B proteinlerinin ekspresyonu gözlemlenmiştir. CNP protein ekspresyonu sadece postnatal 15 günlük fare epididimis dokusunda, NPR-B proteinin ekspresyonu ise sadece 50 günlük fare epididimis dokusunda gözlemlenmiştir. Postnatal 15, 35 ve 50 günlük fare prostat ve seminal vezikül dokularında CNP ve NPR-B protein ekspresyonu gözlemlenirken, vas deferens dokularında ekspresyon gözlemlenmemiştir. Neonatal 1 gün, postnatal 5, 15, 35 ve 50 günlük erkek fare genital sistem doku ekstratlarında ELİSA çalışmalarıyla NT-proCNP düzeyleri karşılaştırıldığında tüm gruplarda, immünohistokimyasal bulguları destekleyen sonuçlar gösterilmiştir. Postnatal 50 günlük fare testis, seminal vezikül ve prostat dokularında western blot analizi ile CNP ve NPR-B proteinin ekspresyonu doğrulanmıştır. Tüm gruplara ait dokularda CNP ve NPR-B genlerinin ekspresyon sonuçları ile protein ekspresyon sonuçları tamamen uyumlu olarak bulunmamıştır. Sonuç olarak diyebiliriz ki; çalışmamızda elde edilen sonuçlarsperminmotilite kazanmasında ve spermatogenezis sürecinde CNP/NPR-B yolağının önemli olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Analysis of C-Type Natriuretic Peptide and Receptor Protein NPR-B Expression in the Male Reproductive System Studies in the literature have shown that natriuretic peptides (NPs) play an important role in the regulation of testicular steroidogenesis and spermatogenesis. In the light of this information; Expressions of CNP and NPR-B proteins were analyzed by Western blot, Real Time RT-qPCR, and ELISA methods to clarify their contribution to the spermatogenesis process and especially to the production of seminal fluid at different stages of development. While it was observed that the expression of CNP and NPR-B proteins was not observed in the cells of the spermatogenic cell line in the neonatal day 1 and postnatal day 5 mouse testis seminiferous tubule. Expression of CNP and NPR-B proteins was observed in postnatal 15, 35, and 50 days old mouse testicular tissue. CNP protein expression was observed only in postnatal 15-day-old mouse epididymis tissue, while expression of NPR-B protein was observed only in 50-day-old mouse epididymis tissue. CNP and NPR-B protein expression was observed in postnatal 15, 35, and 50-day-old mouse prostate and seminal vesicle tissues, while expression was not observed in vas deferens tissues. When NT-proCNP levels in neonatal 1 day, postnatal 5, 15, 35 and 50 days old male mouse genital tract tissue extracts were compared, results supporting immunohistochemical findings were shown in all groups. Expression of CNP and NPR-B protein was confirmed by western blot analysis in postnatal 50-day-old mouse testis, seminal vesicle and prostate tissues. Expression results of CNP and NPR-B genes in tissues belonging to all groups were not completely compatible with protein expression results. We can say that; the results obtained in our study suggest that the CNP/NPR-B pathway may be important in sperm motility and spermatogenesis.