Fen bilimleri öğretmenlerinin uzaktan eğitime ilişkin görüşlerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
The research of the science teachers' views on distance education according to various variables
- Tez No: 792484
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, Fen bilimleri, Tarama Deseni, Distance Education, Science Education, Single Survey Model
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
2019'un sonlarında ortaya çıkan Coronavirüs (Covid-19) pandemisi tüm dünyada başta sağlık olmak üzere birçok alanı etkisi altına almıştır. Bu alanlardan birisi de eğitimdir. Pandemi nedeniyle dünya genelinde yüz yüze eğitime ara verilmesi uzaktan eğitimi oldukça önemli hale getirmiştir. Bu sayede dünya genelinde milyonlarca kişi uzaktan eğitim aracılığıyla eğitimlerine devam etmiştir. Ülkemizde de tüm dünya ile birlikte tüm öğretim kademelerinde yüz yüze eğitim faaliyetlerine ara verilmiş ve uzaktan eğitime başlanmıştır. Yapılan bu araştırmada, Covid-19 pandemisi süreci ve sonrasında sıklıkla kullanılan, gelecekte de kullanılmaya devam edilmesi düşünülen uzaktan eğitim uygulamalarına ilişkin olarak ortaokulda görevli Fen Bilimleri öğretmenlerinin uzaktan eğitime ilişkin görüşlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Bu amaçla araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama deseni ile yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu Konya ili merkez Karatay, Selçuklu ve Meram ilçelerinde görev yapan 212 gönüllü öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Metin, Çevik & Gürbey (2021) tarafından geliştirilen“Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime İlişkin Görüşlerini Belirleme Ölçeği”kullanılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gerekli izinler alındıktan sonra, istekli ve gönüllü öğretmenlere ilgili ölçek uygulanmış ve veriler toplanmıştır. Araştırmada elde edilen nicel verilerin analizi için SPSS 26 ve AMOS programları kullanılmıştır. Araştırmanın ilk alt problemine yönelik sonuçlara baktığımızda öğretmenlerin uzaktan eğitimde yaşanan genel sıkıntılar ve uzaktan eğitimin olumlu yönlerine ait faktörler üzerinde cinsiyet değişkeni açısından anlamlı bir farklılığın olduğu belirlenmiştir. Sonuçlara göre kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre uzaktan eğitimdeki sorunları daha fazla yaşadıkları görülmüştür. Erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlere göre uzaktan eğitime daha olumlu baktıkları sonucuna da varılmıştır. Araştırmanın ikinci alt problemine yönelik yapılan analizlerden elde edilen sonuçlara bakıldığında birçok faktörde mesleki kıdeme göre anlamlı bir farklılığın oluştuğu belirlenmiştir. Araştırmanın üçüncü alt problemine ilişkin elde edilen sonuçlarda ise tüm faktörlerde eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılığın oluşmadığı tespit edilmiştir. Dördüncü alt probleme ait elde edilen bulgularda ise Fen Bilimleri öğretmenlerinin Uzaktan Eğitimde Yaşanan Genel Sıkıntılar faktörü dışındaki tüm faktörlerde geçmiş uzaktan eğitim deneyiminin anlamlı bir şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. Sonuçlara göre geçmiş uzaktan eğitim deneyimi olan Fen Bilimleri öğretmenlerinin deneyimi olmayan öğretmenlere göre uzaktan eğitimin öğretmen ve öğrencilere sağladığı olanaklar konusunda daha iyimser oldukları görülmektedir. Araştırmanın beşinci alt problemine ait elde edilen sonuçlarda öğretmenlerin evlerinde bakmak zorunda oldukları çocuk durumları ile uzaktan eğitime ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir farkın görülmediği tespit edilmiştir. Araştırmanın altıncı ve son alt problemi olan mezun olunan fakülte ve uzaktan eğitime yönelik tutum arasında hemen hemen bütün faktörlerde anlamlı bir farklılığın görüldüğü sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Coronavirus (Covid-19) pandemic, which emerged at the end of 2019, has affected many areas, especially health, all over the world. One of these areas is education. Distance education has become very important due to the suspension of face-to-face education worldwide due to the pandemic. Millions of people around the world have started to continue their education through distance education. In our country, as well as the whole world, face-to-face education activities at all education levels were suspended and distance education started. In this research, it has been tried to determine the opinions of science teachers working in secondary schools regarding distance education applications, which are frequently used during and after the Covid-19 pandemic and are thought to continue to be used in the future. For this purpose, the research was carried out with a survey design, which is one of the quantitative research methods. The study group of the research consisted of 212 volunteer teachers working in the central Karatay, Selçuklu and Meram districts of Konya. The data collection tool named“Scale for Determining Teachers' Views on Distance Education”developed by Metin, Çevik & Gürbey (2021) was used for the research. After obtaining the necessary permissions from the Ministry of National Education, the relevant scale was applied to the willing and volunteer teachers and the data were collected. SPSS 26 and AMOS programs were used for the analysis of the quantitative data obtained in the study. When we take a look at the results of the first sub-problem of the research, it has been determined that there is a significant difference on the common difficulties teachers face and the positive aspects of distance education in terms of gender. According to the results, female teachers experienced more problems in distance education than male teachers. It was also concluded that male teachers viewed distance education more positively than female teachers. When we look at the results obtained from the analyzes for the second sub-problem of the research, it has been determined that there is a significant difference in many factors according to professional seniority. In the results obtained regarding the third sub-problem of the research, it has been determined that there is a significant difference in almost all factors according to the education level. The findings of the fourth sub-problem show that that the past distance education experiences of the Science teachers differ significantly in all factors except the General Problems Experienced in Distance Education factor. According to the results, it is seen that science teachers with previous distance education experience are more optimistic about the opportunities that distance education provides to teachers and students compared to those who do not. According the results of the fifth sub-problem of the research, it has been determined that there is no significant difference between the case that the teachers have to take care of their own children at home and their attitude towards the distance education. The results of the sixth and the last sub-problem of the study show that there is a significant difference between the case from which faculty the teachers graduated and their attitudes towards distance education in almost all factors.