Hanefî Fakîhi Burhâneddîn Merginânî'nin el-Hidâye eseri bağlamında hadisler arasındaki teâruzu giderme yöntemleri
Methods of resolving contradictions between hadiths in Hanafis in the context of Fakihi Burhan al-Din al-Marghinani's Al-Hidayah
- Tez No: 792516
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAMİL DAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Merginânî, el-Hidâye, Teâruz, Hadislerin teâruzu, Marghinani, Al-Hidayah, Contradiction, Contradictions in the Hadith
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu tez, Giriş, Üç Bölüm, Sonuç ve Kaynakçadan oluşmaktadır. Girişte tezin içeriği ve hazırlanmasında izlenen yöntem hakkında bilgi verilmektedir. Birinci bölümde, Burhâneddîn Merginânî hakkında ve araştırmanın kaynağı olan eseri el-Hidâye hakkında bilgi verilmektedir. İkinci bölümde, şer'î deliller arasında teâruzun vukuunun imkanı ve sebepleri açıklandıktan sonra, hadisler arasındaki teâruz konusu incelenmektedir. Mezheplerin hadisler arasındaki teâruza yaklaşımları, çözüm yolları ve kullandıkları yöntemler olan nesih, tercih, cem'/te'lif ve tevakkuf/tesâkut hakkında bilgi verilmiş, alimlerin bu yöntemlerin kullanırken nasıl bir sıralamalarıya göre tatbik ettikleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, hadisler arasındaki teâruzu giderme yöntemlerinin Merginânî tarafından el-Hidâye eserinde nasıl tatbik edildiği örnekler üzerinden incelenmiş, o yöntemler özelliklerine göre sınıflandırılmış ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of an introduction, three chapters, a conclusion and a bibliography. In the introduction, information is given about the content of the thesis and the method followed in its preparation. In the first chapter, information is given about Burhan al-Din al-Marghinani and his work Al-Hidayah, which is the source of the research. In the second part, after explaining the possibility and reasons for the occurrence of contradiction among the Shari'ah evidence, the issue of conflict between the hadiths is examined. Information about the approaches of the sects to the contradiction between the hadiths, the ways of solution and the methods they use, such as naskh (abrogation), preference, cem'/ta'lif (collection/compilation) and tawakkuf/tasaqut (cessation/abandonment), were given and it was examined how the scholars applied these methods while using them. In the third chapter, how the methods of resolving the contradiction between the hadiths were applied by Marghinani in the work of Al-Hidayah were examined through examples, and those methods were classified and evaluated according to their characteristics.