Burhâneddîn el-Merğinâni'nin 'Kitab fi'l-Ferâiz'adlı eserinin tahkik tercüme ve değerlendirilmesi
Edition critical, translation and evaluation of Burhanedden al-Merğinani's work named Kitab fi al-Faraid
- Tez No: 552422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT İLTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Merğinânî, Fıkıh, Ferâiz, Miras, Ferâizü'l-Osmânî, Merğinânî, Fiqh, Ferâiz, İnheretence, Ferâizü'l-Osmânî
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Miras konusu, diğer hukuk sistemleri gibi İslam Hukukunun da düzenlediği bir konudur. İslam Hukukunda bu konu ferâiz diye anılmaktadır. İslam hukukunda miras taksimi esas itibariyle naslara dayanmaktadır. Bununla birlikte diğer konularda olduğu gibi az olmakla birlikte miras konusunda da içtihada açık bazı konular mevcuttur. Bu konu ilk dönemlerden itibaren fıkıh kitapları içinde ele alınıp incelenmekle birlikte erken dönemlerde konuya ilişkin müstakil risaleler de yazılmıştır. Bu çalışmada meşhur Hanefî fakihi Burhâneddîn el-Merğinânî'nin Kitâb fi'l-ferâiz isimli eserinin edisyon kritiği, tercümesi ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Risale esas itibariyle Merğinânî'nin hocalarından Osman b. Ali'ye aittir ve yazıldığı dönemde Ferâizü'l-Osmânî adıyla anılmaktadır. Merğinânî hocasına duyduğu saygıdan dolayı konuya ilişkin yeni bir eser yazmak yerine risalede bulunmayan bazı konuları eklemek ve değinilmeyen bazı bilgileri ilave etmek suretiyle ıslah etmeyi tercih etmiştir.
Özet (Çeviri)
The issue of inheritance, like other legal systems, is an issue regulated by Islamic Law. In Islamic Law, this issue is referred to as ferâiz. In Islamic law, the division of inheritance is mainly based on how. However, there are some issues open to the case-law on inheritance as well as other issues. Although this subject has been discussed and examined in fiqh books since the early periods, individual treatises have been written in the early periods. In this study, the critique, translation and evaluation of Kitâb fi'l-feraiz by the famous Hanafi fakihi Burhaneddin al-Merginânî was made. The treatise is mainly based on Osman b. It belongs to Ali and it is called Ferizü'l-Osmânî at the time it was written. Instead of writing a new work on the subject because of the number he heard, he preferred to add some non-treaty topics and add some untouched information.