Türk dili ve edebiyatı derslerinde öğrenci merkezli yöntem ve tekniklerin kullanımının öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre incelenmesi
Examination of the use of student-centered methods and techniques in Turkish language and literature courses according to teacher and student opinions
- Tez No: 792524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH VEYİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim İlke ve Yöntemleri, Türk dili ve edebiyatı eğitimi
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Türk dili ve edebiyatı öğretiminde öğrenci merkezli yöntem ve tekniklerin kullanımın öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Toplanan veriler, içerik analiziyle çözümlenmiştir. Verilerin kodlama ve analizinde BDNVAY programlarından MAXQDA 2022 programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamında görüşme yapılan öğretmen ve öğrencilerin verdikleri bilgiler ışığında Türk dili ve edebiyatı derslerinde anlatım yöntemi ve soru cevap yönteminin en çok tercih edilen yöntem olduğu bunun dışında tartışma yöntemi, rol oynama yöntemi işbirlikli öğrenme yöntemi ve problem çözme yöntemlerinin de kullanıldığı görülmüştür. Öğretmenlerin öğretim yöntem ve tekniklerini üniversite eğitimleri sürecinde öğrendikleri fakat staj sürecinin yetersizliği nedeniyle uygulama imkânını ancak atandıktan sonra buldukları görülmüştür. Yapılan görüşmelerde sınıfların kalabalıklığı ve üniversiteye yerleştirme sınavının oluşturduğu sınav kaygısı öğrenci merkezli yöntem ve tekniklerin derslerde kullanılmasına engel olduğu belirtilmiştir. Sonuçlar: Sınav kaygısı sınıfların kalabalık olması maddi imkânsızlıklar ve bazı okul idarecilerinin geleneksel öğretim yöntemlerinin önemine inanması gibi sebeplerden dolayı öğrenci merkezli yöntem ve tekniklerinin kullanılmasını engellediği sonucuna varılmıştır. Öğretmenlerin üniversitede aldıkları öğretim yöntem ve teknikleri dersinde öğrenilen bilgilerin bilgi düzeyinde kaldığı staj süresinin az olması ve aday öğretmenlere uygulamam imkânı verilmemesi gibi sebeplerden dolayı öğretmenlerin öğretim yöntem ve tekniklerini ancak atandıktan sonra uyguladıkları bu durumun öğretmenlerin atandıktan sonraki ilk yıllarında hem öğrenci hem de öğretmen açısından sorun oluşturacağı sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed to evaluate the use of student-centered methods and techniques in Turkish language and literature teaching according to the views of teachers and students. Method: The case study design, one of the qualitative research methods, was used in the research. A semi-structured interview form was used to collect data. The collected data were analyzed by content analysis. Findings: In the light of the information given by the teachers and students who were interviewed within the scope of the research, it was seen that the method of expression and question and answer method were the most preferred methods in Turkish language and literature lessons, besides that, discussion method, role playing method, cooperative learning method and problem solving methods were also used. It was interviewed that the teachers learned the teaching methods and techniques during their university education, but they found the opportunity to apply only after they were appointed due to the inadequacy of the tutoring process. In the interviews, it was stated that the crowded classrooms and the test anxiety caused by the university placement exam prevented the use of student-centered methods and techniques in the lessons. Conclusions: It was concluded that exam anxiety prevents the use of student-centered methods and techniques due to reasons such as crowded classes, financial impossibilities, and some school administrators' belief in the importance of traditional teaching methods. It has been concluded that this situation, which teachers apply teaching methods and techniques only after they are appointed, will cause problems for both students and teachers in the first years after the appointment of the teachers, due to reasons such as the fact that the information learned in the teaching methods and techniques course they take at the university is low and the candidate teachers are not given the opportunity to apply them. has been obtained. Keywords Teaching Principles and Methods, Turkish language and literature teaching.