Köy enstitüsü oluşundan kapanışına kadar Pamukpınar'ın hafızasından bize kalanlar
What remains of Pamukpinar's memory from the village institute to it's closure
- Tez No: 792594
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN TOPCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Köy Enstitüsü, Pamukpınar Köy Enstitüsü, Eğitim Tarihi, Village Institute, Pamukpınar Village Institute, History of Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Köy enstitüleri, Osmanlı Devleti'nin ardından Cumhuriyetin ilanı ile kurulan Yeni Türk Devleti'nin eğitim seferberliğinde ve köye eğitim götürme arayışında bir dönüm noktası olmuştur. Köy öğretmeni ve köye yarayan diğer meslek erbabını yetiştirme amacı taşıyan köy enstitüleri, eşine az rastlanır bir anlayışla köylerdeki eğitim ve kalkınma açığına yine köyün içinden yetişen çocuklarla çare olan bir sistem yaratmıştır. Ülke 21 eğitim bölgesine ayrılmış ve bu bölgelerde etrafındaki şehirler için merkez olabilecek yerlere birer köy enstitüsü kurulmuştur. Bu 21 köy enstitüsünden bir tanesi de çalışmamıza konu olan Sivas Yıldızeli Pamukpınar Köy Enstitüsü'dür. Bu çalışma ile Pamukpınar Köy Enstitüsü'nün kuruluşundan bugüne uzanan 80 yıllık sürecine ışık tutmak amaçlanmış; tarihe mal olmuş bu kurumun kuruluşu, kültürü, yapılanması, işleyişi ve değişimi arşiv araştırmaları ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde köy enstitülerinin tarihi altyapısını anlayabilmek için Osmanlı'dan, Yeni Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Köy Enstitüleri'ne uzanan süreçte eğitim, öğretmen yetiştirme ve köy eğitimi konuları ele alınmış ardından kuruluşundan kapanışına Köy Enstitüleri incelenmiştir. Çalışmanın ana kısmında ise Pamukpınar Köy Enstitüsü örneklemi ele alınmış, fiziki yapılanması, kuruluş süreci, öğrenci, öğretmen ve yöneticileri ile genel işleyişi, eğitim öğretim faaliyetleri, sosyal kültürel hayat gibi çeşitli boyutlarla enstitüde yaşam betimlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sırasında okulun arşiv belgelerinden, köy enstitüleri üzerine yazılmış birçok kitap, tez, makale vb. yayınlardan ayrıca Pamukpınar İlköğretmen Okulu mezunu kişilerin yazdığı kitaplardan faydalanılmıştır. Pamukpınar Köy Enstitüsü 27 Ocak 1954 tarihli 6234 sayılı kanun ile ilköğretmen okulları ile birleştirilmiş ve Pamukpınar Erkek İlköğretmen Okulu'na dönüştürülmüştür. 1973 yılına kadar öğretmen yetiştirmeye devam eden kurum, günümüzde Pamukpınar Yatılı Bölge Ortaokulu olarak eğitim vermekte iken 14.09.2022 tarihli karar ile öğrenci azlığı sebebiyle kapatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Village Institutes have been a turning point in the educational mobilization of the New Turkish State, which was established with the proclamation of the Republic after the Ottoman Empire, and in the quest to bring education to the village. The Village Institutes, which aimed to train 'Village Teachers' and 'Other Professionals Useful to the Village', created a system that solved the education and development deficit in the villages with children raised from within the village. The country was divided into 21 educational regions and each one of those Village Institutes were established in each of these regions, which could serve as centers for the surrounding cities. One of these 21 Village Institutes is Sivas Yıldızeli Pamukpınar Village Institute, which is the subject of this study. With this study, it is aimed to shed light on the 80-year process of Pamukpınar Village Institute from its establishment to the present day; the establishment, culture, structuring, functioning and change of this historical institution has been tried to be revealed through archival research. In the first part of the study, in order to understand the historical background of the Village Institutes, the issues of education, teacher training and village education in the process from the Ottoman Empire to the New Republic of Turkey and the Village Institutes were discussed, and then the Village Institutes were examined from their establishment to their closure. In the main part of the study, the sample of Pamukpınar Village Institute was discussed, and life in the institute was tried to be described in various dimensions such as its physical structuring, establishment process, general functioning with students, teachers and administrators, educational activities, social and cultural life. During the research, archival documents of the school, many books, theses, articles, etc. written on village institutes, as well as books written by graduates of Pamukpınar Primary Teacher Training School were utilized. Pamukpınar Village Institute was merged with Primary Teacher Schools with Law No. 6234 dated January 27, 1954 and transformed into a Male Primary Teacher School. The institution, which continued to train teachers until 1973, was closed due to the lack of students with the decision dated 14.09.2022 while it was providing education as Regional Boarding Secondary School.