Araç klima motorlarının sonlu elemanlar analizi metodu ile verimliliğinin arttırılması
Increassing the performance of vehicle air conditioning motor with finite analysis method
  1. Tez No: 792653
  2. Yazar: İBRAHİM GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Araç klima motorları, Sonlu elemanlar analizi, Verimlilik, Plastik malzeme, Gerilme analizi, Vehicle air conditioning motor, Finite element analysis, Performance, Plastic material, Stress analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte araç içi konfor ve güvenlik çok farklı boyutlara doğru ilerlemektedir. Özellikle elektrikli araçlarla birlikte günümüzde yer edinen otonom sürüşler konfor konusunda çok farklı gelişmelere yol açmıştır. Araç ısıtma, havalandırma ve soğutma (HVAC) sistemi şüphesiz bu konforun başında gelmektedir. Özellikle uzun yolculuklarda yazın dışarısının kavurucu sıcağından, kışın işe dışarısının soğundan korunmanın yolu bu ısıtma ve soğutma sisteminden geçmektedir. Bu çalışmada, binek araçlardaki HVAC sistemin içerisinde yer alan, dışarıdan aldığı havayı iç üniteye pompalayan klima motorundaki“Motor Tutucu”diye adlandırdığımız parça incelenmiştir. Bu bahsi geçen parça elektronik kart, rotor ve statorun montajının yapıldığı, klima motorunun gerek boşta dururken gerekse çalışırkenki yükünü taşıyan aynı zamanda elektronik kartın soğumasında önemli payı olan bir bileşendir. Bu nedenle bu parçanın gerçek çalışma koşullarında mukavemetli olması motor performansı açısından önemlidir. Motor tutucu parçanın, sonlu elemanlar analizi ile statik ve modal analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, ilk tasarım hali ile plastik deformasyon oranı çok yüksek olduğundan klima motorunun çalışmasını olumsuz etkilemekteydi. Yapılan tasarım iyileştirme çalışmaları ile motor tutucu parçasının mukavemeti arttırılarak klima motorunun daha uzun çalışması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The vehicle comfort and safety are developing very differently with the increasing the technology. Especially, the autonomous driver module in the electric car affected this developing up of comfort and safety directly. The vehicle heating, ventilating and air conditioning (HVAC) system is most important of them because this HVAC system provides comfortable travels by protecting it from hot weather in summer and cold weather in winter. In this study, we examined plastic motor holder part which used in the air conditioning motor in the HVAC system. This part is a component where the electronic card, rotor and stator are assembled, which carries the load of the air conditioner motor both when it is idle and when it is running, and also plays an important role in the cooling of the electronic card. For this reason, it is important for engine performance that this part is durable under real working conditions. Static and modal analysis of the motor holder part was made with finite element analysis. According to the analysis results, the climate motor affected negatively because there were more plastic deformation with the first design. With the design improvement study, increasing the durability of motor holder part provided to run longer.