Kronik fonksiyonel kabızlık ile kabızlığa bağlı enkoprezise sahip çocukların anorektal manometri ile anal kanal boyu ve asimetrisi açısından karşılaştırılması
Comparison of chronic functional constipation and children with constipated encopresis in terms of anorectal manometry and anal canal length and asymmetry
- Tez No: 792710
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN DOKUCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Konstipasyon, enkoprezis, anal kanal boyu, anal kanal asimetrisi
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kronik konstipasyon ve enkoprezis çocuk yaş grubunda çok sık rastlanan erken müdahale edilmediği takdirde çok uzun ve zorlu bir tedavi süreci gerektiren, çocuk ve ailesinin hayat kalitesini bozan önemli bir sağlık problemidir. Çalışmamızda enkoprezis şikayetinin ortaya çıkmasında anorektal manometri ile ölçülen anal kanal asimetrisi ve anal kanal boyunun etkili olup olmadığını araştırılmıştır. Şişli Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Çocuk Anorektal Manometri Laboratuarı'nda Haziran ve Temmuz 2011 tarihleri arasında toplam 62 çocuk çalışmamıza katılmıştır. 30 erkek (yaş ortalamaları 6.7 )ve 32 kız (yaş ortalamaları 6.6) hastadan oluşan hastalar enkoprezis şikayeti olanlar (n=32) ve olmayan yani sadece kronik konstipasyonu olanlar (n=30) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastalarımızın tümü hikaye ve fizik muayenelerinde organik bir konstipasyon nedeni olmayan kronik fonksiyonel kabızlık tanılı hastalardı. Tüm hastalara ayakta direkt batın grafisi çekildi, total kan sayımı ve tiroit fonksiyonlarını içeren rutin biyokimyasal testleri yapıldı. Hastalarımızın tümü test yapılan tarihten en az 3 ay önceden beridir kabızlık tedavisi almamış ve hmen hepsi ilk kez başvurmuş çocuklardı. Çalışmamızda enkoprezisi olan tüm çocuklar Wexner inkontinans skorlamasına göre 2 ve üzerinde puan alıyordu. Tüm hastalara 4 kanallı su perfüzyon sistemli anorektal manometre testi uygulanarak anal kanal istirahat basınçları, sıkma basınçları, RAİR varlığı, ilk his ve ilk sıkışma basınçlarının değerlendirilmesinin ardından 4 kanallı 3D motilite probu ile anal kanal boyu ölçüldü ve vektör volüm analizi yapılarak anal kanalın basınç ilişkili 3 boyutlu yapısı üzerinden anal kanal asimetrisi değerleri tespit edildi. Anorektal manometri sonuçlarımıza göre iki grup arasında anal kanal boyu açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmazken enkoprezisli hastalarımızın anal kanal basınç asimetri indeksleri enkoprezisi olmayan gruba göre belirgin yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
Cronic constipation and enconpresis are very common diseases of pediatric age group which can need a long treatment period and disturb the quality of life in patients and their families if not treated early. İn our study we aimed to find out if asymmetry and lenght of anal canal plays role in enconpresis. İn this study; 62 pediatric patients were examined in Şişli Etfal Training and Research Hospital Child Anorectal manometry Laboratuary during June and July 2011. 30 male(mean age 6,7) 32 female(mean age 6,6) patients were divided into two groups depending whether they have enconpresis(n:32) or cronic constipation(n:30). All the patiens were diagnosed with cronic functional constipation. Routine work up of abdominal x-ray , CBC, thyroid function biochemistry were done to all. None were treated for constipation at least for the last three months and all scored 2 or higher in Wexner incontinance scoring system. Anorectal manomtry test with four way water pressure system was performed and anal canal resting pressure, straining pressure, presence of RAIR, first sensation and first straining pressures were determined. After that, anal canal length was taken and vectoral volume analysis was done to determine three dimetional anal structure and anal canal asymmetry was found out. According to our anal manometry test results; no statistical difference was found in anal canal length between the study goups but anal canal asymmetry index was significantly higher in patients with enconpresis. KEY WORDS: konstipation, enconpresis, anal canal lenght, anal canal asymmetry.