Aleksey Nikolayeviç Kuropatkin'e göre 1904-1905 Rus-Japon Savaşı
The Russo-Japanese War of 1904-1905 according to Aleksey Nikolayevich Kuropatkin
- Tez No: 792808
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAÇAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kuropatkin, Rusya, Uzakdoğu, Japonya, Rus-Japon Savaşı, Port Arthur, Kore, Mançurya, Çin, Kuropatkin, Russia, Far East, Japan, Russo-Japanese War, Port Arthur, Korea, Manchuria, China
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
1904-1905 tarih aralığında meydana gelen Rus-Japon Savaşı birçok özelliğiyle dönemin en ilgi çekici savaşı olmuştur. Bu bağlamda, dünyanın çeşitli ülkelerinden gözlemci muhabir ve askerler görevlendirilmiştir. Bu gözlemcilerden bazılarının savaş izlenimlerini içeren hatıratları günümüze kadar ulaşmıştır. Diğer taraftan, savaşta bizzat görev yapan rütbeli generallerin, savaşın sebebi ve seyri ile ilgili gözlemlerini içeren eserler de mevcuttur. Bunlardan birisi de Rus General Aleksey Nikolayeviç Kuropatkin'in hatıratıdır. Söz konusu savaşa dair çarpıcı bilgiler içeren hatıratta, Rus ordusunun savaş öncesi ve esnasındaki faaliyetleri hakkında genişçe bilgiye yer verilmiştir. Bu tezde, ana kaynak olarak Kuropatkin'in hatıratından istifade edildiğinden daha çok onun değindiği konular bağlamında ilerleme kaydedilmiştir. Öte yandan, onun ele aldığı konuları destekleyen kaynaklara yer verilmekle beraber değinmediği noktaları tamamlamak için de birçok yerli ve yabancı kaynaklardan yararlanılmıştır. Tezin birinci bölümünde Kuropatkin'in hayatı anlatılıp, Rus-Japon Savaşı'nın sebepleri, sonuçları ve genel hatlarıyla ortaya konulmuştur. İkinci bölümde Kuropatkin'in hatıratı temelinde diğer eserlerin de yardımıyla iki ordunun durumu kara savaşları vb. ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Deniz savaşlarına değinilerek çalışma sonuç kısmıyla tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Russo-Japanese War, which took place in the period of 1904-1905, was the most interesting war of the period with many features. In this context, observer reporters and soldiers from various countries of the world were commissioned. Some of these observers' memoirs, including their impressions of war, have survived to this day. On the other hand, there are works that include observations of the rank generals who personally served in the war, about the cause and course of the war. One of them is the memoirs of Russian General Aleksey Nikolayevich Kuropatkin. The memoir, which contains striking information about the war in question, includes extensive information about the activities of the Russian army before and during the war. In this thesis, since Kuropatkin's memoirs are used as the main source, the progress has been mostly made in the context of the issues he focused on. On the other side, while the sources supporting the issues he discussed have been included, many domestic and foreign sources have been used to complete the points he did not mention. In the first part of the thesis, Kuropatkin's life has been described, and the reasons and results of the Russo-Japanese War have been presented in general terms. In the second part, on the basis of Kuropatkin's memoirs, with the help of his other works, the situation of the two armies, land battles, etc. have been discussed. In the third part, the study has been completed with the conclusion by referring to the Naval battles.