المختصر الراشف من زلال الكاشف للإمام التاذفي (705 هـ) من أول سورة الحج إلى آخر سورة النمل ( دراسة وتحقيق )
Almuhtasar alraşıf fi zilal alkaşif- Hac Suresi'nin başlangıçından Neml Suresi'nin sonuna kadar (Çalışma ve inceleme)
  1. Tez No: 792846
  2. Yazar: ABDULLAH AHMED OGLAH AL-ALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Abdulsalam Yousuf Essa AL-YAGOOB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, er-Râşif, Tâzifî, Zemahşerî, Hac Suresi, Neml Suresi, Interpretation, Al-Rashif, Al-Tadfi, Al-Zamakhshari, Surat Al-Hajj, Surat An-Naml
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu araştırmada Şeyh Muhammed b. Eyyûb et-Tâzifî'nin Zemahşerî'nin tefsiri üzerine yazdığı el-Muhtasaru'r-râşif min zilâli'l-kâşif isimli eserinin Hac Suresinden Neml Suresi sonuna kadar olan bölümün tahkik ve analizi yapılmıştır. Araştırmanın önemi dayandığı asıl olan Zemahşerî'nin eserinden kaynaklıdır. Bilindiği gibi Zemahşerî'nin tefsiri Beydâvî'nin eserinden sonra üzere en çok şerh ve hâşiye yazılan eserdir. Zemahşerî'nin eseri re'yle tefsir metoduna uygun olarak yazılmıştır. Müellif eserde Kur'ân'ın i'câzını beyan etmek için aklî bir metot kullanmıştır. Lügat, belâgat, nahiv konularında eşsizdir. Zemahşerî eserde belâgatçıların üstadı sayılan Cürcânî'den nakiller yapmıştır. Tâzifî'nin eseri bu kıymetli tefsiri özetlemesinden dolayı önemlidir. Müellif ve şârihin yaşadığı dönem, ilmî ve şahsi hayatları yazılırken betimleyici tarihsel metot kullanılmıştır. Metnin yazılması, harekelenmesi, nüshaların karşılaştırılması, eserde yapılan nakillerin aslî kaynaklardaki yerlerinin gösterilmesinde tahkik ve talik metodu kullanılmıştır. Araştırmada varılan sonuçların önemlileri şunlardır: Tâzifî, eserinde Zemahşerî'nin îtizâlî görüşlerinden uzak durmuş, eser boyunca mutezilî görüşleri nakletmemiştir. Tâzifî eserinde Taberî, Semerkandî, Sa'lebî, Heravî gibi kendinden önceki önemli müfessirlerden nakiller yapmıştır. Hadisleri manen rivayet etmiş, zayıf hadisler ve isrâilî rivayetleri kullanmıştır. Eserde her âyet değil sadece belli âyetler tefsir edilmiştir. Şiirle istişhâd az yapılmış, belâgat ve nahivle ilgili konularda Zemahşerî'inin tercihleri kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate“Al-Mukhtasar Al-Rashef Min Zalal Al-Kashef”by Sheikh Muhammad bin Ayoub Al-Tadfi (T: 705 AH), on the interpretation of Al-Zamakhshari from the beginning of Surat Al-Hajj to the end of Surat An-Naml, The importance of this Hashiyah comes from the value of its origin, as it is an explanation and a summary of the book“Al-Kashaf”, which comes in second place after the interpretation of Al-Baydawi among the most books dealt with by scholars with explanation and commentary, and the book of Al-Zamakhshari is considered one of the sources of interpretation by opinion: it shows the rational approach adopted by the author with the intention of showing the Quranic miracle. It is a unique book in its grammatical, rhetorical and linguistic content. Al-Zamakhshari benefited from al-Jurjani, who was the sheikh of rhetoric scholars, accordingly, the abbreviation of Al-Tadfi acquires great scientific importance as it is an abbreviation for this great book. In order for the study to achieve its objectives, the researcher followed the descriptive-historical approach when translating the two imams Al-Zamakhshari and Al-Tadfi and presenting his biographical and scientific biography. In the investigated section, he followed the method of investigation and commentary in terms of copying the text, its exactness, comparison between the copies of the book, extracting sayings and sayings and attributing them to their sources. The most important conclusions of the study were: Al-Tadfi disagrees with Zamakhshari in his Mu'tazili views, As he deleted all Mu'tazili issues from his book“ Al-Mukhtasar Al-Rashif ”, as well as the diversity and authenticity of the sources quoted by Al-Tadfi in his brief book. He quoted from the great scholars who preceded him, such as al-Tabari, al-Samarqandi, al-Tha'labi, and al-Harawi, among the imams of interpretation, also, Al-Tadfi was more likely to mention hadiths with meaning, and he inferred weak hadiths and weak Israeli narrations. The Al-Tadfi approach was based on selecting some verses and not explaining all of them. He used to cite poetry very little in his book, And more than grammatical and rhetorical issues, as is the case with the original book that he explained (the book of Zamakhshari).