Umumu'l-belva'ya aykırılık sebebiyle reddedilen rivayetlere Şafii usulcülerin yaklaşımı
The approach of Shafii processors to the representations rejected due to objective to ummu'l-belva
  1. Tez No: 792870
  2. Yazar: HALİL CAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİL NAZLIGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Umumu'l-belva, messu'z-zeker, ref'u'l-yedeyn, All the scourge, missing the dhikr, raising hands
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada umumu'l- belva gerekçesiyle reddedilen rivayetlere yönelik Hanefi ve Şafii usulcülerin yorumları ele alınmıştır. Çalışmamızda Şafii usulcülerin hadislerin metin kısmıyla hangi düzeyde ilgilendikleri araştırılmıştır. Araştırma çerçevesinde Hanefi ve Şafii usulcülerinin eserlerinden yararlanarak mevzubahis rivayetler hakkındaki yorumları derlenmiştir. Bu rivayetler arasında erkeğin kadına dokunmasının abdesti bozması, namazda elleri kaldırmak, namazda besmeleyi cehri çekmek, besmele çekmeden abdest alan kişinin abdestinin geçersiz kabul edilmesi, cinsel organa dokunma ile abdestin bozulması, ön ve arka haricinde vücuttan çıkan şeylerin abdesti bozmaması, ezan lafızlarının ikişer ikişer kamet lafızlarının birer birer okunması, bir şahit ve bir yemin hakkındaki hadis ve ateşte pişen yiyeceklerden dolayı abdest alınmasının gerekmesi gibi konularla alakalı olan belli başlı rivayetler zikredebilir. Konu ile alakalı ele alınan hadislerin yanında Hanefilerin bu hadislere yönelik görüşleri, değerlendirmeleri ve delil olarak gösterdikleri rivayetler konunun daha iyi anlaşılması açısından her hadisin girişinde ele alınmış ve Şafiilere yönelik eleştirilerine de yer verilmiştir. Çalışmamız sonuç ve değerlendirme kısmıyla tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The interpretations of Hanafi and Shafi'i scholars on the narrations whose unthinking umumu'l-belva provisions are rejected are discussed. In our study, it has been researched to what extent Shafi'i scholars are interested in the text part of their hadiths. Within the scope of the research, the narrations in question were compiled by using the systems of Hanafi and Shafi'i scholars. Among these narrations, the absence of a woman invalidates the wudu, bringing the hands in prayer, taking the basmala in prayer, the ablution of the person who does not make the ablution is considered invalid, the ablution being carried away by not touching the genitals, the things that come out of the front and the back do not invalidate the ablution, the words of the adhan two by two, the iqama wording of the adhan words one by one. certain narrations can be mentioned, such as reading, seeing and taking an oath, hadith, and the necessity of making wudu due to the execution that took place in a month. In addition to the hadiths whose relationship with the subject is discussed, Hanafis' views, evaluations and the narrations they show as evidence about these hadiths are taken into consideration in the introduction of each hadith and criticisms against Shafi'is are also included. Our study is completed with the conclusion and evaluation part.