الانتحال في الشعر العربي من العصر الجاهلي إلى العصر الحديث
Cahiliye döneminden modern döneme Arap şiirinde intihâl / Plagiarism in Arabic poetry from the to the pre-Islamic era to the modern era
  1. Tez No: 792887
  2. Yazar: MAHMUT ABDULLAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ABDÜLHADİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, Arap şiiri, cahiliye dönemi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
İslam öncesi dönemde şiirde intihal konusu, kadim ve modern birçok eleştirmen ve araştırmacının zihnini meşgul eden önemli konulardan birisidir. Bu konu, Arap edebiyat eleştirmenleri arasında tartışma konusu olması hasebiyle eleştiri kitaplarında da genişçe yer almıştır. Bu araştırmanın amacı, klasik Arap edebiyat eleştirisinde İslam öncesi şiirindeki intihal olgusu ve intihalin köken meselesi, bu edebi olgu hakkında oryantalistlerin ve modern edebiyat eleştirmenlerinin görüşlerine yer vermektir. Çalışmada, farklı merhalelerde eski Arap şiirinin, ardından metinler. Daha sonra, klasik ve modern Arap eleştirme, daha sonar söz konusu idialarına yanıt vermek suretiyle İslam öncesi döneme ait şiiri bu tartışmanın dışında tuttuk. modern dönemde teknoloji ve sosyal media aracılığıyla intihalin yayılmasının nedenlerine ve bilimsel çalışmaların kalitesine olan etkilerine ve bu intihallerin nasıl olduğuna değindik. Çalışmamızın sonunda, sonuçlara, intihalin yayılmasını sınırlayan önerilere yer verdik.
Özet (Çeviri)
The issue of plagiarism in pre-Islamic poetry is one of the important issues that occupied many critics and researchers, ancient and modern, and was the subject of discussion between ancient and modern Arab critics and because of its importance, critical books were filled with it. The purpose of this research is to stand at the phenomenon of plagiarism in the ancient Arab criticism of pre-Islamic poetry, the origin issue of plagiarism, explain it from its roots, and compare the opinions of ancient scholars, orientalists, and modernists on this literary phenomenon. We talked about the emergence of ancient Arabic poetry in its various stages, then we talked about plagiarism and poetic theft through the aesthetic of intertextuality and its relationship to literary theft. We discussed plagiarism among the ancient and modern Arab critics and orientalists as well as absolved pre-Islamic poetry of plagiarism by responding to the allegations of orientalists and their followers. We talked about plagiarism in the modern era through technology and social media, the reasons for its spread and its effects on the quality of scientific research, and how to address these scientific thefts in our modern era. We concluded the research with the research results and recommendations that limit the spread of plagiarism phenomenon. Keyword:Poetry, Arabic poetry, pre-Islamic period, plagiarism, poetry criticism.