Etkileşimli okuma yönteminde Barrett taksonomisi ile ilkokul 3.sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerinin geliştirilmesi
The development of primary year 3 students' reading comprehension skills using the Barrett taxonomy as part of the interactive reading model
- Tez No: 792888
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL KINIK TOPALSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etkileşimli okuma, Barrett taksonomisi, okuduğunu anlama, Interactive reading, Barrett taxonomy, reading comprehension
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmanın amacı etkileşimli okuma yönteminde Barrett taksonomi kullanımının ilkokul 3.sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerinin gelişimine etkisini araştırmaktır. Araştırmada verilerin toplanmasında ve analiz edilmesinde nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ili Esenyurt ilçesinde bir devlet ilkokulunda öğrenim gören 51 ilkokul üçüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Uygulama birbirine denk gruplar oluşturularak deney grubunda 25 öğrenci, kontrol grubunda 26 öğrenci ile yürütülmüştür. Uygulamada Çetinkaya vd.'nin (2021) hazırladığı Masallarla Etkileşimli Okuma kitabındaki hazır planlardan faydalanılmıştır. Bu araştırmada etkileşimli okuma yönteminde sorulan soruların etkililiği ölçülmek istendiği için deney ve kontrol grubunda etkileşimli okuma uygulaması sabit tutularak her iki gruba da uygulama yapılmıştır. Deney grubu uygulamasında etkileşimli okuma soruları Barrett taksonomisine göre hazırlanarak sorulmuştur. Kontrol grubunda ise kitaptaki hazır plan üzerinden etkileşimli okuma uygulaması yapılmıştır. Uygulama ön test ve son testle birlikte 9 hafta sürmüştür. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak Aşuluk (2020) tarafından geliştirilen“Okuduğunu Anlama Beceri Testi”kullanılmıştır. Okuduğunu anlama beceri testinde Barrett Taksonomisine göre hazırlanmış 16 adet açık uçlu soru bulunmaktadır. Testin değerlendirilmesinde Aşuluk'un (2020) bu test için hazırladığı 'Dereceli Puanlama Anahtarı' kullanılmıştır. Puanlama anahtarında 0-1-2 düzeyine karşılık gelecek olası cevaplara göre puanlama yapılmıştır. Okuduğunu Anlama Beceri Testi ön test ve son testlerden elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde çarpıklık-basıklık değeri, Q-Q grafikleri ve Shapiro-Wilk testi ile normallik ölçütüne bakılarak parametrik testlerden grup içi karşılaştırmalarda bağımlı gruplar için t-testi, gruplar arası karşılaştırmalarda bağımsız gruplar için t-testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre etkileşimli okuma yönteminde Barrett taksonomisi kullanımı diğer etkileşimli okuma uygulamasına kıyasla anlamlı farklılık göstermemiştir. Barrett taksonomisine göre hazırlanan okuduğunu anlama sorularının anlamlı düzeyde farklılık yaratmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ancak grup içi analiz sonuçlarına bakıldığında yapılan uygulamaların deney ve kontrol grubunda olumlu etkiler gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to discover the effect of the utilisation of the Barrett taxonomy on the reading comprehension of primary year three pupils within the context of the interactive reading model. The data for the research has been collected and analysed using the quantitative quasi-experimental design with a pretest-post-test control group. The work group for the study comprises 51 third year pupils in a state primary school in the district of Esenyurt, Istanbul. Equivalent groups were formed and 25 students were selected for the experiment group whilst 26 students were selected for the control group. During the study, plans from the book Interactive Reading with Fairytales, ed. Çetinkaya et al (2021) were followed. Since the study aims to measure the effectiveness of the questions asked when using the interactive reading method, the interactive reading practice was taken as a constant for both the control and the experiment group, and both groups were subjected to it. For the experiment group, the interactive reading questions were designed according to the Barrett taxonomy. For the control group, the pre-prepared plans in the book were used for the interactive reading practice. The study took place over nine weeks, including the pretest and post-test stages. Data was collected using the Reading Comprehension Skills Test developed by Aşuluk (2020); the test contains 16 open-ended questions designed according to the Barrett taxonomy. A rubric grading key was used to evaluate the results of the test. Possible answers were awarded points on the grading key to correspond to three levels, 0-1-2. The analysis of the data collected from the Reading Comprehension Skills test, the pre-test, and the post-test was conducted using the SPSS 22.0 package software. When analysing the data, the coefficients of skewness and kurtosis, Q-Q graphs, and the normalcy was checked using the Shapiro-Wilk test. For in-group comparisons, the dependent t-test for related groups was used, and for inter-group comparisons the independent t-test for unrelated groups was used. The results of the study show that the usage of the Barrett taxonomy within the context of the interactive reading model does not differ in a meaningful way compared to other interactive reading practices. The method does not create a meaningful difference. However, results of the in-group analysis show that the interactive reading practice was beneficial for both the experiment and the control groups.