Örgütsel politikaların, yönetici davranışı konusundaki çalışan algıları ve örgütsel bağlılık düzeyleri üzerine keşifsel bir inceleme: Enerji şirketi örneği
An explorational examination on employee perceptions and levels of organizational commitment to executive behavior of organizational policies: Energy company
  1. Tez No: 792904
  2. Yazar: VAHAP DİNÇ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIHAN YAVUZALP MARANGOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Örgüt, Organizational commitment, Organization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Modern çağda işyerlerinin üzerinde çalışmalar yaptığı başlıklardan bir tanesi olan işyerine bağlılık, çalışan personelin çalıştığı iş çevresine duyduğu yakınlığın ne denli güçlü olduğunu ifade eden bir terimdir. Bu gelişen duygunun şiddeti çalışan her kişide farklı düzeyde gözlemlenebilir. Allan ile Meyer 'e göre örgütsel bağlılık; çalışan kişilerin organizasyona karşı psikolojik yaklaşımını betimlemektedir ve iş yapan kişi ile örgüt arasındaki ilişkiyi tasvir eden, işine devam sürecinde kararını etkileyen psikolojik bir haldir. Bireyin kendi çıkarlarındansa içinde bulunduğu örgütün çıkarlarını öncelikli görmesi onun örgütsel bağlılık düzeyi ile doğrudan ilintili bir durumdur. Kişinin bağlılık düzeyi arttıkça çalışan kişinin işyerinin gaye ve değerlerini sahiplenme, olandan daha da fazla çaba sarf etmek için istek duyma ve örgütte çalışma hayatını devam ettirme tarzında hal ve hareketlere yol açmaktadır. Bu çalışmada örgütsel bağlılığın alt başlıklarından biri olan duygusal bağlılık kavramı ile bağlılığı geliştirmekte kullanılan araçların ilişkilerini ortaya koymak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Commitment to the workplace, which is one of the topics that workplaces work on in the modern age, is a term that expresses how strong the closeness of the working personnel to the work environment is. The severity of this developing feeling can be observed at different levels in each working person. According to Allan and Meyer, organizational commitment; It describes the psychological approach of working people towards the organization and it is a psychological state that describes the relationship between the person doing the job and the organization, affecting the decision in the process of continuing to work. The individual's prioritizing the interests of the organization he is in rather than his own interests is directly related to his level of organizational commitment. As the level of commitment of the person increases, it leads to attitudes and actions such as owning the aims and values of the workplace, wanting to make even more effort and continuing his working life in the organization. In this study, it is aimed to reveal the relationship between the concept of emotional commitment, which is one of the sub-titles of organizational commitment, and the tools used to develop commitment.