Türkiye'deki yaygın evlilik sitelerinde kullanılan kadın takma adlarının (nickname) adbilim açısından incelenmesi
An analysis of female nicknames used in popular matrimonial websites in Turkey in terms of onomastics
  1. Tez No: 792921
  2. Yazar: ZEHRA SEÇKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Dilbilim, Turkish Language and Literature, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Adbilimi, Adlar, Evlilik siteleri, Kadınlar, Takma adlar, Onomastic, Nouns, Matrimonial sites, Women, Nickname
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
Özet
Ad, bireyi topluma tanıtan ve onun toplumda bir statü elde etmesini sağlayan en birincil ögedir. Takma ad ise kişinin kendi adı dışında eğreti olarak alınan adlardır. İnsanlar takma adları genellikle sosyal mecralarda kullanmak için oluşturmuşlardır. Bu takma adlar içerisinde özellikle evlilik sitelerindeki adlar ve daha da özel bakılacak olursa bu sitelere üye olurken kullanılan kadın adları ilgi çekmektedir. Bu çalışmayla Türkiye'de yaygın olarak kullanılan evlilik sitelerindeki kadın takma adlarının kullanım nedenleri, kişi ile kullandığı takma ad arasında bir ilişki olup olmadığı ve bu adların adbilimindeki yeri ortaya konulacaktır. Çalışmamızda nitel araştırma yöntemlerinden gözlem tekniği ve doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma sonucunda elde edilen verilere göre evlilik sitesine üye olan kadınların yaşadıkları şehir ya da memleketlerinin plaka kodu, doğum tarihleri, yaşları, meslekleri, sevdikleri dizi, film, şarkı, kitap vb. gibi kendileri ile doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili olan ifadelerden yararlanarak takma ad oluşturduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The name is the primary element that introduces the individual to the society and enables her to gain a status in the society. Nicknames, on the other hand, are the names taken as a makeshift name other than the person's own name. People generally create nicknames for use on social medias. Among these nicknames, especially the names on marriage sites and, more specifically, the names of women used while becoming a member of these sites attract attention. With this study, the reasons of women's nickname usage on marriage sites that are widely used in Turkey, whether there is a relationship between the person and the nickname they use, and the place of these names in onomastics will be revealed. In our study, observation technique and document analysis method, which are qualitative research methods, were used. According to the datas abtained as a result of this study, it has been determined that the women who joined the marriage sites created a pseudonym by making use of expressions that are directly or indirectly related themselves such as the license plate code of the city or hometown of the women who are members of the marriage site, birthdates, ages, professions, favorite TV series, movie, song, book, etc.