Feminist sivil toplum kuruluşlarının sosyal politika algısı
The perception of feminist non-governmental organizations in social policy
  1. Tez No: 793055
  2. Yazar: SELEN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL SAMBUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Political Science, Social Work, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal politika, feminist sivil toplum kuruluşları, kadın hareketi, social policy, feminist non-governmental organizations, women's movement
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Dünyanın hala en önemli sorunlarından biri feminist kuramın bir söylemi olarak ataerkil yapının kadınların yaşam alanlarına, varlığına ve bütünlüğüne yaptığı kuşatmadır. Türkiye'de özellikle cumhuriyetin ilanı ile kadınların kazandığı haklar ve eşitlikçi söylemler gibi olumlu gelişmelerin yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve doğrusal sekülerleşmenin yaşanmamasından kaynaklı uyumsuzluk yaşanmaktadır. Her geçen gün kadınların hak temelli mücadeleleri siyasal, ekonomik ve hukuksal alanda devam etmektedir. Kadınlar fiilen var olamadıkları eşitlikçi haklar düzenine erkin rıza gösterdiği ve çizdiği alan kadar girebilmiştir. Sosyal politika alanı da kadınların bu hak arama mücadelesinin yarattığı insan hakları paralelinde gelişme göstermiştir. Birtakım hassas ya da özel gruplar için özel birtakım çalışmalar geliştirilmesi toplumsal alanda eşitliği ana merkeze alan sosyal politika disiplini kadınlara yönelik farklı yöntemler geliştirmiştir. Bu çalışmada Türkiye'de kadın hakları odağında aktif çalışan feminist sivil toplum kuruluşlarının (STK) sosyal politika algısı üzerine derinlemesine inceleme yapılarak nitel araştırma metodu uygulanmıştır. Araştırmada sivil toplum kuruluşlarının gerek yönetimsel gerekse sahadaki çalışmalarının, sosyal politikaların gelişmesinde ve kadın hak mücadelesinde hangi noktada olduğu hakkında bilgi edinme amacı ile yarı yapılandırılmış görüşme formu ile veri toplanmış ve toplanan verilerin içerik analizi yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, Kadına Yönelik Sosyal Politikaların Yardım Odaklı Olması, Değişim ve Dönüşümün Tetikleyici Gücü Kadın, Kadına Yönelik Şiddetin Ana Akımlaşması, Her Alanda Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Kadın Odaklı Farkındalık, Kamuoyu Oluşturma Gücü ve Feminist Sivil Toplum Örgütleri ve Devlet İlişkisi başlıkları altında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most important problems of the world, as a discourse of feminist theory, is the siege that the patriarchal structure puts on women's living spaces, existence, and integrity. In addition to positive developments such as the rights gained by women and egalitarian discourses, especially with the proclamation of the republic in Turkey, there is incompatibility due to the absence of gender inequality and linear secularization. Every day, women's rights-based struggles continue in the political, economic, and legal fields. Women were able to enter the egalitarian order of rights, where they could not actually exist as much as in the area where the power consented and drew. The field of social policy has also developed in parallel with the human rights created by this struggle for women's rights. The social policy discipline, which focuses on equality in the social field by developing special studies for certain sensitive or special groups, has developed different methods for women. In this study, the qualitative research method was applied by making an in-depth analysis of the social policy perception of feminist non-governmental organizations (NGOs) working actively in the focus of women's rights in Turkey. In the research, data were collected with a semi-structured interview form to obtain information about the position of nongovernmental organizations on the development of social policies and in the struggle for women's rights, and the content analysis of the collected data was made. The findings of the research are presented under the titles of Aid-Oriented Social Policies for Women, Women as the Trigger Power of Change and Transformation, Mainstreaming of Violence Against Women, Gender Inequality in All Fields, Women-Oriented Awareness, Public Opinion Formation and Feminist Non-Governmental Organizations and the State Relationship.