Cumali Ünaldı Hasannebioğlu'nun şiirleri üzerine tematik bir inceleme
A thematic analysis upon the poems of Cumali Ünaldı Hasannebioğlu
  1. Tez No: 793054
  2. Yazar: MEHMET ÖNDER KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cumali Ünaldı Hasannebioğlu, Tema, Şiir, Şair, Hayat, Cumali Ünaldı Hasannebioğlu, Theme, Poetry, Poet, Life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Cumali Ünaldı Hasannebioğlu (1949), Türk Edebiyatı tarihinde 1980 sonrası Türk şiirinin temsilcilerinden biri olarak yer almıştır. Müstakil beş ayrı şiir kitabına ek olarak, seçme şiirlerinden oluşan bir seçki kitabı ve eserlerinin tamamından oluşan bir de toplu şiirleri mevcuttur. Şair kimliğinin yanında bürokrat ve ziraat yüksek mühendisi kimliklerine de sahip olan Hasannebioğlu, şiir kitaplarının dışında tarım politikalarıyla ilgili eser de kaleme almıştır. Modern Türk şiirinin temsilcilerinden olan şair, gelenekle olan bağını muhteva ve biçim itibariyle güçlü bir biçimde sürdürmüştür. Metinleri boyunca gelenek, bir hatıra unsuru olmaktan ziyade bugünü ve geleceği kurucu yönü ile etkilemiştir. Bu çalışmada Hasannebioğlu'nun şiir kitaplarından hareketle şiirlerindeki tema değerlerinin tespiti ile dil ve üslûp bakımından tahlili hedeflenmektedir. Hasannebioğlu, geçmiş, şimdi ve gelecek arasındaki kopukluklara odaklanmış, metinlerinin derin yapısını bu odak üzerinden kurgulamıştır. Divan ve halk edebiyatlarının nazım biçimlerine sıkı sıkıya bağlı olan şair, kaleme aldığı modern şiir örneklerinde kopuştan ziyade geçiş kavramının temsillerini sunmuştur. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Hasannebioğlu'nun hayatı, sanatı ve eserlerine ışık tutmayı hedefleyen birinci bölümde, şairin hususi ve edebî hayatına değinilmiş ve kendisiyle yapılan mülakat esas alınmıştır. Kronolojik bir yöntemle yaklaşılan bu bölümde şairin şiir evreninin, biyografisiyle olan ilişkisinin ana hatlarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu bölümü“Hayatı”ve“Edebî Hayatı”başlıkları oluşturmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde, şairin şiir evrenindeki tematik değer unsurlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Sıklıkla işlediği tema değerlerinin tespit edildiği bu bölümü;“Ölüm”,“Çocukluk”,“Yalnızlık”,“Aşk”,“Şehir ve Taşra”ve“Şiir ve Şair”başlıkları oluşturmaktadır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümü olan şiirlerinin“Dil ve Üslûp”başlıklı bölümde, şairin şiir evreninde kurucu unsur olan nazım birim ve biçimlerinin tespiti ve şekil özelliklerinin tahlili hedeflenmiştir. Şiir evreninin somut unsurlarını odağına alan bu bölümü,“Dil”,“Kelime Dünyası”,“Yazım Sapmaları”,“Ses Sapmaları”,“Kelime Sapmaları”,“Dilbilgisi Sapmaları”,“Üslûp Türleri”,“Nazım Birimi ve Şekli”,“Alt başlık”,“İthaf ve Portreler”,“Düzyazı Şiir”,“Dipnotlar”ve“Uzun ve Kısa Boyutlu Şiirler”alt başlıkları oluşturmaktadır. Tezin sonuç kısmında Cumali Ünaldı Hasannebioğlu'nun şiir evrenini oluşturan tematik değerler ve şiirlerinin yapı bakımından tahlili üzerine genel bir değerlendirme yapılarak çalışma sonuca bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cumali Ünaldı Hasannebioğlu (1949) took place in the history of Turkish Literature as one of the representatives of Turkish Poetry after the 1980s. In addition to five separate poetry books, there is a selection book of selected poems and a collection of poems consisting of all of his works. Since he is not only a poet but also a bureaucrat and senior agricultural engineer, he wrote a book about agriculture politics also. As one of the representatives of Modern Turkish Poetry, he strongly maintained his connection with tradition in terms of content and form. Throughout his texts, tradition has influenced the present and the future with its founding aspect rather than being a memory element. This study, based on Hasannebioğlu's poetry books, is aimed to determine the theme values in his poems and to analyze them in terms of structure and style. Focusing on the gaps between the past, the present, and the future, the poet has founded the deep structure of his text through this focus. The poet, who is strictly connected to the verse forms of divan and folk literature, has given examples of the concept of transition rather than rupture in his modern poetry representations. The study consists of three main sections. In the first part which aims to lighten the life, art, and works of Hasannebioğlu, the poet's private and literary life is mentioned and the interview with the poet is based. This section, which is approached with a chronological method, is aimed to determine the main lines of the poet's universe of poetry and the relationship with his biography. This section consists of the titles“His Life”and“Literary Life”.The second section of the study, it is aimed to determine the thematic value elements in the poet's universe of poetry. This section, in which the poet's frequently worked theme values are determined, consists of the titles“Death”,“Childhood”,“Loneliness”,“Love”, City and Country“ and ”Poetry and Poet“. In the section titled ”Language and Style“ of his poems, which is the third and last part of the study, it is aimed to determine the verse units and forms, which are the founding elements of the poet's poetry universe, and to analyze the morphological features. This section, which focuses on the concrete elements of the poetry universe, includes ”Language“, ”Vocabulary World“, ”Spelling Deviations“, ”Sound Deviations“, ”Word Deviations“, ”Grammar Deviations“, ”Types of Style“, ”Spelling Unit and Form", In the conclusion of the thesis, a general evaluation was made of the thematic values that make up the poetry universe of Cumali Ünaldı Hasannebioğlu and the analysis of his poems in terms of structure and his work was concluded.