Mâverdî'nin en-Nüket ve'l 'Uyûn adlı eserinde yönetime dair ayetlere yaklaşımı
Mâwardi's approach to Quran verses on goverment in his work 'en-Nüket ve'l 'Uyûn'
- Tez No: 793097
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mâverdî, tefsir, yönetim, Mawardî, tafsir, management
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Mâverdî, hukukçu kimliği ön planda olan bir şahsiyettir. Kendisiyle ilgili kısa bir bilgi edinilmek istendiğinde ise müellifin çok yönlülüğü dikkat çeker. Mâverdî' nin bu fikri zenginliği ve bilgisinin mahsullerinden birisi de en-Nüket ve'l 'Uyûn ismiyle te'lif ettiği tefsiridir. Mâverdî' nin bir yönetici olarak, yönetimle ilgili olabilecek ayetleri kendi perspektifinden nasıl değerlendirdiğini görmek bu çalışmanın ortaya çıkmasındaki temel sebeptir. Çalışma giriş ve ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Mâverdî hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Birinci bölümde yönetimle ilgili Kur'ân'da vurgulanan kavramlar ve fıkhî doktrinde bize göre önemli olan ilkeler Mâverdî ekseninde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Satır aralarında Mâverdî'nin fikirlerine atıfta bulunulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde yönetimle ilişkilendirebileceğimiz ayetlerin en-Nüket ve'l 'Uyûn'da Mâverdî tarafından nasıl ele alındığı saptanmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu bölümde Taberî, Kurtubî ve çağdaş dönem müfessirlerinden Mevdûdî'nin mezkûr ayetlere getirdiği yorumlar incelenmiş, ayetlerin tefsirindeki yorum farklılıkları ortaya koyulmaya çalışılmıştır. en-Nüket ve'l 'Uyûn rivayet tefsiri olarak değerlendirilmektedir. Bununla birlikte müfessir bazı rivayetleri aktarırken kendi yorumunu da dile getirmiştir. Fakat bu çalışmada ilgili ayetlerde Mâverdî'nin kendi tercihlerini açık bir şekilde ortaya koyduğu görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Mâwardî is a person whose identity as a jurist is at the forefront. His versatility draws attention when a brief information about him is desired. One of the products of this intellectual wealth and knowledge of Mâwardî is his tafsir, which he wrote under the name en-Nüket ve'l Uyûn. Seeing how Mâwardî, as an administrator himself, evaluates the verses related to administration from his own perspective, is the main reason for the emergence of this study. The study consists of an introduction and two chapters. In the introduction, brief information about Mâwardi is given. In the first chapter, the concepts emphasized in the Qur'an about administration and the principles that are important according to us in the jurisprudence were tried to be evaluated on the axis of Mâwardî. Between the lines, thoughts of Mâwardi are referred. In the second chapter, it was tried to determine how the verses that we can associate with administration were handled by Mâwardî in en-Nüket ve'l Uyûn. In addition, in this section, the interpretations of Tabari, Kurtubî and one of the contemporary commentators Mawdudi on the aforementioned verses were examined and the differences in the interpretation of the verses were tried to be revealed. En-Nüket ve'l 'Uyûn is considered as Tafsir bi'r-riwāyah. That being said, the mufassir also expressed his own interpretation while conveying some narrations. However in this study, it was not seen that Mâverdî revealed his own preferences in the relevant verses.