Expression and purification of the hepatitis c virus core protein in e.coli and testing of human sera with this core antigen
Hepatit C virüsü core proteininin e.colide expresyonu ve saflaştırması ve insan serumunun bu antigan ile test edilmesi
  1. Tez No: 79310
  2. Yazar: ÇAĞLA EROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ERGÜN PINARBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit C virüsü, core antijeni, E. coif de protein ekspresyonu, protein saflaştırması, ELİSA v», Hepatitis C virus, Core (nucleocapsid) protein, Cloning, Expression in Kcoli, Purification, ELISA. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET HEPATİT C VİRÜSÜ CORE PROTEİNİNİN E.coliDE EXPRESYONU VE SAFLAŞTIRILMASI VE İNSAN SERUMUNUN BU ANTİJEN İLE TEST EDİLMESİ Çağla Eroğlu Moleküler Biyoloji ve Genetik Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Dr. Ergün Pınarbaşı Temmuz 1998 Hepatit C virüsünün (HCV) yol açtığı infeksiyon tüm dünyada önemli bir hastalık ve ölüm nedenidir. Vakaların yüzde 80'ninden çoğunda HCV infeksiyonu kronikleşir ve bu tüm akut hepatit vakalarının yüzde 20' sini oluşturur. Hepatit C virüsü ilk olarak 1989 yılında moleküler klonlama yöntemi ile tanımlandı. Bu zarflı, pozitif iplikli, RNA virüsü 9.5 kilobazlık bir genoma sahiptir. Virüsün tek iplikli RNA genomu 3.010 ila 3033 amino asitlik büyük bir poli-protein kodlayan geniş bir açık okuma çerçevesi içerir. Bu poli-protein, sentezlendikten sonra, hücresel ve viral proteinazlar tarafından en azından on ayrı proteine bölünür. Poli-proteinin amino ucuna yakın olan proteinler yapısal, ve diğer, karboksil ucuna yakın olan proteinler ise yapısal olmayan diye adlandırılırlar. Core proteininin virüsün çekirdek-kapsül bileşeni olduğu düşünülmektedir. Bu protein oldukça baziktir. Core proteini HCV genomunun oldukça korunmuş bir bölgesinden kodlanır ve çok iminojeniktir. Yapısal bir protein olması nedeniyle, yapısal olmayan proteinlerden çok daha önce, antikor tepkisi yaratır.Bu çalışmada HCV core proteini klonlandı, E.colfde üretildi ve saflaştınldı. Daha sonra bu viral antijen ile insan serumunda antikor taranması için bir ELISA test sistemi oluşturuldu. Bu test sistemi kullanılarak, daha önce üçüncü nesil enzimatik immunotest ile HCV enfeksiyonu belirlenmiş hastaların, yüzde 86'smda, core proteinine karşı antikor varlığı gösterildi. Daha önce HCV antikorları içermediği gösterilmiş kontrol numuneleri ile bu core antijeni test edildiğinde herhangi bir yanlış pozitif netice görülmedi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPRESSION AND PURIFICATION OF THE HEPATITIS C VIRUS CORE PROTEIN IN Kcoli AND TESTING OF HUMAN SERA WITH THIS CORE ANTIGEN Çağla Eroğlu M.S. in Molecular Biology and Genetics Supervisor: Dr Ergün Pınarbaşı July 1998 The hepatitis C virus (HCV) infection is an important cause of morbidity and mortality world wide. Infection with HCV becomes chronic in more than 80% of the cases and it accounts for 20%of all cases of acute hepatitis. Hepatitis C virus was first identified by the molecular cloning of the virus genome in 1989. It is an enveloped, positive strand RNA virus with a genome size of around 9.5 kilobases. The single stranded RNA genome of the virus contains a large open reading frame codes for a large poly-protein of 3,010 to 3,033 amino acids which is shown to be processed by a combination of host and viral proteinases to produce at least ten proteins post-translationally. The proteins that are closer to the amino terminal of the poly-protein are termed as structural and the rest closer to the carboxy terminal are called non-structural (NS) proteins. The core protein is the putative nucleocapsid component of the virion, and it is highly basic in nature. Core protein is the most highly conserved region of the hepatitis C virus open reading frame and it is shown to be highly immunogenic. Also, as the core protein is the putative capsid protein of the mhepatitis C virus, antibodies against core antigen most probably arise much earlier than the antibodies against nonstructural proteins. In this study, the core protein of the hepatitis C virus was cloned, expressed and purified in order to establish an ELISA system to test the human sera with this viral antigen. It was shown that in 86% of the patients, diagnosed previously with the third generation enzyme immunoassays to be infected with hepatitis C, have antibodies against this core antigen. The core antigen gave no false positive results when tested with the negative control samples which were found to be Anti-HCV negative previously.