A Time-based control policy for a perishable inventory system with lost sales
Raf ömrü olan ürünler için zamana dayalı bir envanter politikası
- Tez No: 79311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Envanter, raf ömrü, talebin kaybedildiği ortamlar. ıı, Inventory, perishable, lost sales
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Özet RAF OMRU OLAN ÜRÜNLER İÇİN ZAMANA DAYALI BİR ENVANTER POLİTİKASI Eylem Tekin Endüstri Mühenlisliği Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Ülkü Gürler 03 07 1998 Bu çalışmada stok dışı talebin kaybedildiği ve stoktaki malların sabit bir ömrü olduğu sistemler için zamana dayalı bir envanter politikası geliştirilmiştir. Sözü edilen envanter politikası için düşünülen sistemde, iki talep arasındaki zamanın üstel dağıldığı ve sabit bir bekleme süresinin olduğu varsayılmaktadır. Problemin analitik çözümü için rassal süreçler teorisinden yararlanılmıştır. Sürekli gözden geçirilen envanter sistemleri için servis kısıtı altında uzun vadede ortalama maliyet ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract A TIME-BASED CONTROL POLICY FOR A PERISHABLE INVENTORY SYSTEM WITH LOST SALES Eylem Tekin M. S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Ülkü Gürler 03 07 1998 In this study, we propose a new time-based policy for continuous review inventory systems where the products have fixed life times and unmet demands are lost. We derive the exact expressions of the key operating characteristics of the model. Based on these performance measures, we optimize the relevant costs subject to a service level criterion, namely the average fraction of time out of stock. A numerical analysis is provided to validate and compare our model with conventional policies. We also investigate some special cases of the time-based policy which are applicable to the products with infinite life times.