Okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan yönetici ve öğretmenlerin örgütsel sinerjiye ilişkin görüşleri ile yönetici yeterlilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the opinions of managers and teachers working in pre-school education institutions on organizational synergy and managerial competencies
- Tez No: 793127
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLFİYE GÜL ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sinerji, yönetici yeterlilikleri, sinerjik yönetim, okul iklimi, örgütsel sinerji, Synergy, managerial competencies, synergistic management, school climate, organizational synergy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan yönetici ve öğretmenlerin, örgütsel sinerjiye ilişkin görüşleri ile yönetici yeterlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde tasarlanan araştırmanın çalışma grubu Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Denizli ili Merkez ilçelerinde (Pamukkale ve Merkezefendi) bulunan, MEB'e bağlı bağımsız anaokulları ile ilköğretim bünyesindeki anasınıflarında görev yapan 160 öğretmenden ve 69 yöneticiden oluşmaktadır. Araştırmada, Akpolat ve Levent (2018) tarafından geliştirilen“Örgütsel Sinerji Ölçeği ve Sevinç ve Arslan (2019) çalışmalarıyla geliştirdikleri ”Okul Yöneticisinin Yeterlikleri Ölçeği' ile demografik bilgi formları kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmen ve yöneticilerin örgütsel sinerji algılarıyla yönetici yeterliklerine ilişkin algıları arasında örgütsel sinerji strateji boyutuyla yönetici yeterlikleri insancıl yeterlik alanı arasında ters yönlü, zayıf düzeyli ve anlamlı bir ilişki bulunurken diğer boyutlar arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. Yönetici ve öğretmenlerin örgütsel sinerji algıları 'Yüksek" düzeyde olduğu bulunmuştur. Yönetici ve öğretmenlerin yönetici yeterlikleriyle ilgili olarak alt boyutlarına ilişkin algıları bütün boyutlarda çok yüksek seviyededir. Yöneticilik yeterliklerine bu şekilde çok yüksek ve yüksek şeklinde katılım olması sadece yöneticilerin değil aynı zamanda öğretmenlerin de benzer algılar taşımaları yöneticilik yeterliklerinin yüksek olduğunun teyidi niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
In this context, it is aimed to examine the relationship between the managers working in the preschool education departments of the Ministry of National Education and the general synergy view and managerial competencies. The study group of the research, which was designed in the relational survey model, which is one of the quantitative research methods, consists of 160 teachers and 69 administrators working in independent kindergartens affiliated to the Ministry of National Education and in the kindergartens within the primary education in the central districts of Denizli province (Pamukkale and Merkezefendi) under the Ministry of National Education. In the research,“Organizational Synergy Scale”developed by Akpolat and Levent (2018) and“School Manager's Competence Scale”developed by Sevinç and Arslan (2019) and demographic information forms were used. While there was an inverse, weak and significant relationship between the organizational synergy strategy dimension and the humanistic competence area of managerial competencies between the organizational synergy perceptions of the teachers and administrators participating in the research and their perceptions of managerial competencies, no significant relationship was found between the other dimensions. It was found that the organizational synergy perceptions of administrators and teachers were at 'High' level. Perceptions of administrators and teachers regarding the sub-dimensions of administrator competencies are at a very high level in all dimensions. Such a very high and high level of participation in managerial competencies confirms that not only administrators but also teachers have similar perceptions of managerial competencies.