The relationship between the autonomy of Turkish EFL teachers and their professional burnout
Türk İngilizce öğretmenlerinin özerkliği ile mesleki tükenmişlikleri arasındaki ilişki
  1. Tez No: 793126
  2. Yazar: SILA NALBANT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA DENEME GENÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğretmen bağımsızlığı, öğretmenlerde mesleki tükenmişlik, İngilizce öğretmenleri, teacher autonomy, teacher burnout, EFL teachers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Öğretmen özerkliği uzun yıllardır araştırılmakta olan ve eğitim sisteminin temel kolonlarından biri olarak kabul edilen bir kavramdır. Öğretmenlerde mesleki tükenmişlik ise uzun bir süredir araştırmacıların zihnini kurcalayan ve son yıllarda öğretmenlerin profesyonel kariyerleri üzerindeki etkisi daha da belirginlik kazandıkça araştırmacılar tarafından ilgi gösterilmeye başlanan bir terimdir. Bu çalışmanın amacı öğretmen özerkliği ile öğretmenlerde mesleki tükenmişlik arasındaki ilişkiyi Türkiye bağlamında incelemektir. Çalışmanın örneklemi Edirne Merkez ve Edirne'nin Uzunköprü, Havsa, İpsala ve Keşan ilçelerinin devlet ve özel liselerinde çalışmakta olan 100 İngilizce öğretmeninden oluşmaktadır. Çalışmada korelasyon araştırma tasarımı kullanılmış ve veriler Pearson ve Hall (1993) tarafından tasarlanan Öğretmen Özerkliği Ölçeği ile Seidman ve Zager (1986-1987) tarafından tasarlanan Öğretmenlerde Mesleki Tükenmişlik Ölçeği yoluyla toplanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları katılımcıların bağımsızlık seviyesinin düşük olduğunu ortaya çıkarmıştır. Öğretmen Özerkliği Ölçeği'nin alt ölçekleri incelendiğinde katılımcıların müfredat bağımsızlıklarının genel bağımsızlıklarından az bir oranda daha fazla olduğu görülmüştür. Öğretmenlerde mesleki tükenmişliğe gelince, çalışmanın sonuçları katılımcıların orta derecede mesleki tükenmişlik seviyesine sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Öğretmenlerde Mesleki Tükenmişlik Ölçeği'nin alt ölçekleri incelendiğinde katılımcıların tüm alt ölçeklerde orta seviyede tükenmişliğe sahip oldukları görülmüştür. Öğretmen bağımsızlığı ve öğretmenlerde mesleki tükenmişlik arasındaki ilişki incelendiğinde aralarında anlamlı, ters ve orta seviyede bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Teacher autonomy is a concept that has been researched for many years and is regarded as a pillar for the educational system. Teacher burnout is another notion that has been occupying the minds of scholars and is recently gaining even more attraction as its effects on teachers' professional careers became more apparent. The purpose of this study is to examine the correlation between teacher autonomy and teacher burnout in a Turkish context. The sample consists of 100 Turkish EFL teachers who teach at high school level in public or private institutions of the center of Edirne and its districts Uzunköprü, Havsa, İpsala and Keşan. Correlational research design was employed for the study and the data were collected via the Teacher Autonomy Scale by Pearson and Hall (1993) and the Teacher Burnout Scale by Seidman and Zager (1986-1987). The results of this study revealed that the participants have a low level of teacher autonomy. When the subscales of the Teacher Autonomy Scale were examined, the findings showed that they have a slightly higher curriculum autonomy than general autonomy. In teacher burnout's case, the findings showed that the participants have a moderate level of teacher burnout. When the subcategories of the Teacher Burnout Scale were examined, it was found that all the subcategories demonstrated moderate levels of teacher burnout. As for the relationship between teacher autonomy and teacher burnout, the results presented that teacher burnout was significantly, inversely and moderately correlated with teacher autonomy.