Büyükşehir belediyelerinin sosyal hizmet faaliyetleri: Şanlıurfa ve Hatay Büyükşehir Belediyesi örneği
Social work of metropolitan municipalities activities: The case of Şanlıurfa and Hatay Metropolitan Municipality
- Tez No: 793194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH TAŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Belediyeler, Sosyal Politika, Sosyal Hizmetler, Local Governments, Municipalities, Social Policy, Social Services
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde devlet yönetimlerinin genel politikaları arasında önemli bir yere sahip olan sosyal politika hizmetleri, merkezi idareler ile birlikte yerel yönetim idarelerince etkin şekilde sürdürülmektedir. Yerel yönetim kuruluşları özellikle de belediye idareleri vatandaşa en yakın kuruluşlar olarak çağın koşullarını ve yerel toplum özelliklerini dikkate alarak sosyal hizmet faaliyetlerini yürütmektedir. Dünyada sosyal ve ekonomik düzeyi gelişmiş devletlerin, yerel yönetim sistemleri incelendiğinde sosyal hizmet faaliyetlerinin sunulan hizmetler içinde payı yadsınamaz bir gerçektir. Ülkeler ve kentler arası göç hareketleri, kent nüfuslarının artışı, sanayileşmenin artması ile birlikte ortaya çıkan yeni sorunlar yerel yönetimler özelinde belediyelerinin sosyal hizmetler alanda çeşitli politikalar geliştirmesi ve var olan politikaları çeşitlendirmesini zorunlu kılmıştır. Türkiye'de belediye yönetimleri son yıllarda sosyal politikalar dâhilinde önemli sosyal hizmet faaliyetleri yürütmektedir. Belediyeler yürüttüğü sosyal hizmet faaliyetleri ile merkezi idarelerin ulaşamadığı ve yetersiz kaldığı alanlarda oluşturmuş olduğu sosyal hizmet modellerini vatandaşların hizmetine sunmaktadır. Bu çalışmada yerel yönetim sistemleri, sosyal politika, sosyal hizmet kavramları detaylı açıklanmış, Türkiye'de büyükşehir belediyeleri tarafından yürütülen ve sosyal hizmet faaliyetlerinin sağlandığı temel gruplar olan; kadın, yaşlı, engelli, yoksul, göçmen ve çocuklara yönelik hizmetler genel olarak değerlendirilip akabinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyelerinin sosyal hizmet faaliyetleri incelenmiştir. Şanlıurfa ve Hatay Büyükşehir Belediyelerinin sosyal hizmet faaliyetlerinde önemli bir yere sahip olan kadınlara, göçmenlere, yaşlılara, çocuklara, engellilere ve yoksullara yönelik yürütülen hizmet modelleri derinlemesine incelenerek değerlendirilmiş olup sosyal ve ekonomik düzeyi birbirine benzer olan her iki ilin belediyecilik hizmet faaliyetleri faaliyet raporlarında belirtilen istatistikler kapsamında karşılaştırmıştır. Nitel analiz tekniklerinden, doküman analizi yöntemi kullanılan çalışmada, Şanlıurfa ve Hatay Büyükşehir Belediyelerinin 2019-2021 yılları arasında sosyal hizmet faaliyetleri, 2019-2021 faaliyet raporları ve çeşitli akademik kaynaklar incelenerek hazırlanmıştır. Bu çalışma ile Şanlıurfa ve Hatay Büyükşehir Belediyeleri özelinde diğer belediyelere, sosyal hizmet faaliyetlerinde akademik destek sağlayacağı, bu alanda yapılan çalışmaların süreklilik sağlanmasına yardımcı olacağı düşünülmektedir. Çalışma neticesinde Şanlıurfa ve Hatay Büyükşehir Belediyelerinin sosyal politika ilkesi çerçevesinde önemli hizmetlerin sürdürüldüğü görülmüş olup toplumda dezavantajlı kesimlerin yaşam standartlarını yükseltmek için mevcut yürütülen sosyal hizmet faaliyetlerinin, çağın koşullarına göre güncellenmeleri ve işlevsel hale getirilmeleri gerektiği izlenimi oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, social policy services, which have an important place among the general policies of state administrations, are decisively maintained by local government administrations together with central administrations. Local government organizations, especially municipal administrations, as the closest organizations to the citizen, carry out social work activities taking into account the conditions of the era and the characteristics of the local community. When the social and economic level of the developed states in the world and the local government systems are examined, the share of social service activities in the services provided is an undeniable fact. Countries and cities migration to urban population growth, industrialization, in particular the municipalities of new issues that arise with the increase of local governments to develop policies in the field of social services and the diversification of the various existing policies are required to. Municipal governments in Turkey have been carrying out important social service activities within the framework of social policies in recent years. Municipalities offer social service models that they have created in areas that the central administrations cannot reach and are insufficient with the social service activities they carry out to the service of citizens. In this study,local management systems, social policy, explained in detail the concepts of social work, and social activities carried out by metropolitan municipalities in Turkey are provided where the basic groups; women, elderly, disabled, the poor, immigrants, and generally of Hatay and şanlıurfa municipality services for children and subsequently evaluated the social service activities of the Metropolitan Municipality were examined. Şanlıurfa and Hatay Metropolitan Municipality, which has an important place in the social service activities of women, immigrants, the elderly, children, the disabled and the poor service models aimed at in-depth and have been evaluated by examining the social and economic levels that are similar to each other in each province of the municipality of statistics that are specified in the service activities comprised within the scope of the annual report. In the study, which uses document analysis method from qualitative analysis techniques, social service activities of Şanlıurfa and Hatay Metropolitan Municipalities between 2019-2021, 2019-2021 activity reports and various academic sources have been prepared by examining. With this study, it is thought that it will provide academic support to other municipalities, especially Şanlıurfa and Hatay Metropolitan Municipalities, in social service activities and will help to ensure the continuity of the studies carried out in this field. As a result of the study; Sanliurfa and Hatay Metropolitan Municipality key services are carried out within the framework of social policy where the policy is seen to raise the living standards of disadvantaged groups in society and current social service activities conducted, the age should be brought up to make it more functional and updated according to the conditions of the impression formed.