COVİD-19 pandemi döneminde yüz yüze eğitim veren öğretmenler ile çevrim içi eğitim veren öğretmenlerin ses kalitelerinin karşılaştırılması
Comparison of the voice quality of teachers WHO TEACH FACE-TO-FaCE and teachers WHO teach online during the COVİD-19 pandemic period
  1. Tez No: 793239
  2. Yazar: ÖZGE DEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZMİYE EVRA GÜNHAN ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemisi, Çevrim İçi Eğitim, Karantina, Öğretmen, Ses Sağlığı, Covid-19 Pandemic, Lockdown, Online Education, Teacher, Voice Health
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Koronavirüs (Covid-19) salgını dünya genelinde eğitim sistemini derinden değiştirmesiyle beraber eğitimin devamlılığı için topluluklar üzerinde benzer tedbirler alınarak uzaktan eğitim yoluyla devam etmeyi çözüm olarak geliştirmişlerdir. Bu çalışma, çevrim içi eğitim veren öğretmenlerle süreci yüz yüze sürdüren meslektaşlarının/öğretmenlerin ses sağlığının ne şekilde etkilendiğini incelemeyi hedeflemiştir. Çalışmanın örneklemini Covid-19 pandemisi döneminde 22-60 yaş aralığında çoğunlukla çevrim içi eğitim veren 20 ve yüz yüze eğitim veren 20 ortaokul öğretmeni oluşturmaktadır. Katılımcılara objektif ve subjektif ses değerlendirmesi yapılmış, sonuçların ses sağlığı açısından olumlu-olumsuz etkileri karşılaştırılması hedeflenmiştir. Subjektif ses değerlendirmesi için Ses Değerlendirme Formu (Ek.2) ve Ses Handikap Endeksi (SHE-Ek.3) ve Reflü Semptom Endeksi (RSE-EK.) doldurtulmuştur. Objektif ses değerlendirmesi için çalışmaya katılan öğretmenlerden ses kayıt cihazı (SONY-PX470) kullanılarak ses örnekleri (max a fonasyonu,s fonasyonu, z fonasyonu) alınmış ve akustik analizleri yapılmıştır. Akustik analiz için Praat programı kullanılmış, temel frekansı (F₀), jitter, shimmer ve gürültü-harmonik oranını (NHR), s/z oranı ve max a fonasyonu objektif olarak tanımlanmıştır. Grup karşılaştırması ve katılımcı grup arasındaki ilişkiler ile bunların demografik ve diğer değişkenlerle olan ilişkilerinin istatistiksel analizi SPSS 26.0 paket programı kullanılarak tamamlanmıştır. Covid-19 pandemisinde yüz yüze eğitim ve online eğitim veren öğretmenler arasında SHE, Reflü Semptom Endeksi, MFS, s fonasyonu, z fonasyonu ve s/z oranı bakımında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,005).
Özet (Çeviri)
With the coronavirus (Covid-19) epidemic profoundly changing the education system around the world, during the pandemic distance education became one of the main mediums of education for measures on communities in order to allow the continuity of education. This study aimed to examine and compare the voice health of teachers who continue teaching face-to-face and the teachers who provide online education during this period is affected. The participants of the study consist of 20 secondary school teachers who mostly provide online education and 20 secondary school teachers who provide face-to-face education during the Covid-19 pandemic period. The voices of the participants were assessed though objective and subjective voice evaluations. To compare the impact of mode of teaching on voice health. Voice Evaluation Form (Appendix 2), Voice Handicap Index (SHE-Appendix 3) and Reflux Symptom Index (RSI-Appendix) were filled in for subjective voice evaluation. For objective voice evaluation, voice samples of participants were collected (max a phonation, s phonation, z phonation) were using a voice recorder (SONY-PX470) and analyzed. Praat program was used for acoustic analysis, fundamental frequency (F₀), jitter, shimmer and noise-harmonic ratio (NHR), s/z ratio and max a phonation were defined objectively. Statistical analysis on group comparison and relations between participant group and their relations with demographic and other variables was completed using SPSS 26.0 package program. There was no statistically significant difference in terms of SHE, Reflux Complaint, MFT, s phonation, z phonation and s/z ratio between teachers who provided face-to-face education and online education during the Covid-19 pandemic.