Sınıf öğretmenlerinin uzaktan ve yüz yüze eğitimde somut materyal hazırlama ve kullanma durumları
Concrete materials preparation and usage status of classroom teachers in distance and face-to-face education
  1. Tez No: 764571
  2. Yazar: ASUMAN BALTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA AYDOĞDU İSKENDEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, Materyal Hazırlama ve Kullanma, İlkokul, Matematik Öğretimi, Uzaktan Eğitim, COVİD 19 Pandemi, Classroom Teacher, Material Preparation And Use, Primary School, Mathematics Teaching, Distance Education, COVID 19 Pandemic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
2019 yılında Çin'de ortaya çıkan korona virüs salgını tüm dünyayı olumsuz olarak etilemiştir. Değişen şartlar ve olağan üstü koşullar tüm alanları etkilediği gibi eğitim sistemini de etkisi altına almıştır. Salgından önce genellikle yükseköğretim kurumlarında uygulanan uzaktan eğitim pandemiyle birlikte tüm eğitim kurumlarında uygulanmaya başlanmıştır. Öğretmen ve öğrencilerin tamamen yabancı olduğu böyle bir ortamda yapılan yeni uygulamalar merak uyandırmaktadır. Özellikle ilkokul öğrencileri somut işlemler döneminde oldukları için yaparak, yaşayarak ve görerek öğrenmek onlar için daha anlamlıdır. Matematik dersi genellikle soyut konuları içerdiğinden öğretiminin kolaylaştırılması için daha fazla somutlaştırılmasına ihtiyaç vardır. Bu yüzden de matematik öğretiminde mümkün olduğu sürece somut materyal kullanılmalıdır. Uzaktan eğitim süreciyle birlikte öğretmen ve öğrenciler sınıf ortamından ayrılıp evlerde ekran karşısında eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmeye başlamışlardır. Bu durumda öğretmenin kullandığı yöntem ve teknikler, araç gereçlerde değişikliğe gidilmesini gerektirmiştir. Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenlerinin somut materyal kullanmaya ilişkin öz-yeterlikleri ile yüz yüze ve uzaktan eğitim sürecinde somut materyal hazırlama ve kullanma durumlarına ilişkin görüşlerinin belirleyebilmektir. Araştırma nitel ve nicel yaklaşımların bir arada kullanıldığı karma yöntemle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Trabzon ilinde görev yapan ve ölçme araçlarına gönüllülük esasına dayanarak cevap veren 195 sınıf öğretmeni ve 195 sınıf öğretmeni arasından amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesiyle seçilen 16 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Bakkaloğlu (2007) tarafından Türkçeye çevrilen 5'li Likert tipi“Somut Materyallerin Matematik Öğretiminde Kullanımına Yönelik Öz Yeterlik Ölçeği”ve yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde istatistiksel analizler, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre sınıf öğretmenlerinin uzaktan ve yüz yüze eğitimde matematik öğretimi için kullandıkları materyaller farklılık göstermektedir. Sınıf öğretmenleri uzaktan eğitimde sanal materyallerin daha etkili olduğunu düşünürken yüz yüze eğitimde ise somut materyallerin daha etkili olduğunu düşünmektedirler. Bunun yanı sıra sınıf öğretmenlerinin matematik öğretiminde somut materyalleri kullanmaya yönelik öz-yeterlikleri yüksek düzeyde belirlenmiştir. Fakat yapılan görüşmelerde sınıf öğretmenleri uzaktan eğitimde somut materyal kullanırken kendilerini yetersiz hissettiklerini belirtmişlerdir. Öğretmenler en etkili somut materyalin öğrenci ile birlikte hazırlanan materyal olduğunu bildirmişlerdir. Buna yönelik olarak ilkokulda materyal hazırlama atölyeleri oluşturulup buna yönelik uygulamalar yaptırılabilir.
Özet (Çeviri)
The corona virus epidemic, which emerged in China in 2019, negatively affected the whole world. Changing conditions and extraordinary conditions have affected all fields as well as the education system. Distance education, which was generally applied in higher education institutions before the epidemic, started to be implemented in all educational institutions with the pandemic. New applications made in such an environment where teachers and students are completely unfamiliar arouse curiosity. Especially since primary school students are in the concrete operational stage, it is more meaningful for them to learn by doing, experiencing and seeing. Since the mathematics course usually includes abstract subjects, it needs to be more concrete in order to facilitate its teaching. Therefore, concrete materials should be used as much as possible in teaching mathematics. With the distance education process, teachers and students left the classroom environment and started to perform educational activities at home in front of the screen. In this case, the methods and techniques used by the teacher necessitated changes in the tools. The aim of this study is to determine the self-efficacy of classroom teachers about using concrete materials and their views on preparing and using concrete materials in face-to-face and distance education processes. The research was carried out with a mixed method in which qualitative and quantitative approaches were used together. The study group of the research consists of 16 classroom teachers selected from among 195 classroom teachers and 195 classroom teachers who work in the province of Trabzon in the 2020-2021 academic year and respond to the measurement tools on a voluntarily basis, by using easily accessible case sampling from purposeful sampling methods. As data collection tools, a 5-point Likert-type“Self-Efficacy Scale for the Use of Concrete Materials in Mathematics Teaching”translated into Turkish by Bakkaloğlu (2007) and semi-structured interview were used. Statistical analysis was used in the analysis of quantitative data, and content analysis was used in the analysis of qualitative data. According to the results of the research, the materials used by classroom teachers for teaching mathematics in distance and face-to-face education differ. While classroom teachers think that virtual materials are more effective in distance education, they think that concrete materials are more effective in face-to-face education. In addition, classroom teachers' self-efficacy for using concrete materials in mathematics teaching was determined at a high level. However, in the interviews, classroom teachers stated that they felt inadequate when using concrete materials in distance education. Teachers reported that the most effective concrete material was the material prepared with the student. For this purpose, material preparation workshops can be created in primary school and applications can be made.