A numerical solution for nanosecond single crystal upconversion optical parametric oscillators
Nanosaniye tek-kristalli yukarı-dönüşüm optik parametrik osilatörleri için sayısal örnekleme
  1. Tez No: 198892
  2. Yazar: ATEŞ YALABIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN AYTUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Second order nonlinear interaction, non-uniform beam profile, opti-cal parametric oscillator, sum-frequency generation, second-harmonic generation, numeric model.iii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
üOZET˙ ˙ ˙ ü üşüNANOSANIYE TEK-KRISTALLI YUKARI-DONUSUM˙ ˙ ˙ ü ˙şË™OPTIK PARAMETRIK OSILATORLER ICIN SAYISALüORNEKLEMEAteş YalabıksElektrik Elektronik Mü hendisliği, Yü ksek Lisansu g uTez Yüneticileri: Prof. Dr. Orhan Aytü ro uHaziran, 2005Tek kristalli yukarı dünüşum optik parametrik osilatürleri (OPO) işin biro usü o cornekleme değerli bir araştır. Bu cihazlarda, tek bir doğrusal olmayan kristalü g c ghem optik parametrik yü kseltme hem de toplam-freakans/ikinci-harmonik işinu ckullanılmaktadir. Bu tez, giris pompa ışını titreşim uzunluğu birkaş nanosaniye-s s g cden uzun tek kristalli yukarı dünüşum OPO'ları işin bir sayısal ornekleme sun-o usü c ümaktadır. Giris pompa ışını titreşim uzunluğu OPO kovuğu dolanım zamanin-s s g gdan uzun olduğunda, problemin sü reksiz doğası hesaba katılmalıdır. Etkileşeng u g sışınların zaman işindeki değişiminin dışında ışın şekli ve dağılım ektileri hesabas c gs s ss gükatılmıştır. Ornekleme kullanılarak D sınıfı bir toplam-frekans OPO'su işins ccozü mler ve sonuşlar verilmiş, deneysel olşumlerle uygunluğu güsterilmiştir.şü u c s ü cü go sAnahtar süzcükler : Doğrusal olmayan ikinci derece etkileşim, dü zgü n olmayang s uuouışın şekli, optik parametrik osilatür, toplam-frekans uretimi, ikinci harmonikss o üuretimi, sayısal ornekleme.ü üiv
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA NUMERICAL SOLUTION FOR NANOSECONDSINGLE CRYSTAL UPCONVERSION OPTICALPARAMETRIC OSCILLATORSAteş YalabıksM.S. in Electrical and Electronics EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Orhan Aytü r uJune, 2005A model of single-crystal upconversion optical parametric oscillators (OPO?s)is a valuable tool for design and optimization. In these devices, a single non-linear crystal is used both for optical parametric amplification (OPA) and sum-frequency/second-harmonic generation (SFG/SHG). This thesis presents a com-putational model for single-crystal upconversion OPO?s with pump pulse dura-tions on the order of few nanoseconds. When the duration of the pump pulseis longer than the round trip time of the cavity used in the OPO, the transientnature of the problem must be taken into consideration. Besides the evolutions ofthe interacting light beams in time, the beam profiles and effects due to diffrac-tion are incorporated into the model. Besides the model, incorporating nonlinearinteraction and diffraction inside the crystal, solutions for different cavity compo-nents are given in detail. Computational results for a class-D sum-frequency OPOare presented, which are in good agreement with experimental measurements.