Ameliyat olan hastalarda basınç yarası gelişme riski ve hemşirelerin basınç yarası gelişimini önlemeye yönelik tutumları
The risk of developing pressure ulcers in patients who underwent surgery and nurses attitudes towards preventing pressure ulcers development
- Tez No: 793355
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKİME ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Basınç Yarası, Cerrahi İşlem, Hemşirelik, Risk faktörleri, Tutum, Pressure Ulcer, Surgical Procedure, Nursing, Risk factors, Attitude
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu araştırma ameliyat olan hastalarda basınç yarası gelişme riski ve hemşirelerin basınç yarası gelişimini önlemeye yönelik tutumlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metod: Araştırma kesitsel tiptedir. Araştırmanın evrenini, Fırat Üniversitesi Hastanesinde bir yıllık süre içerisinde ameliyat olan hastalar ve bu hastanenin cerrahi kliniklerinde çalışan hemşireler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini güç analizi ile belirlenen 147 hasta ve 190 hemşire oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Hasta-hemşire tanıtım formları, ”3S Ameliyathane Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeği (3S-RTÖ)“ ve ”Basınç Ülserlerini Önlemeye Yönelik Tutum Ölçeği (BÜÖYTÖ)" kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların 3S-RTÖ'den toplam15.73±3.55 puan aldığı, basınç yarası gelişme riskinin düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Yaş, BKİ, mevcut hastalık, ek kronik hastalık, ameliyat süresi ve basınç yarası gelişme durumunun basınç yarası gelişme riski üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin BÜÖYTÖ'den toplam 42.98±9.21 puan aldıkları, yaş, cinsiyet, medeni durum, çalışma süresi, birimde yara bakımını yapan kişi, güncel yayınları takip etme durumu ve eğitimde edinilen bilgiyi bakıma yansıtma değişkenleri ile BÜÖYTÖ arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmaya katılan hastaların basınç yarası gelişme riskinin düşük olduğu, cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerinin basınç yaralarını önlemeye yönelik tutumlarının olumlu olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the risk of pressure ulcer development in patients who underwent surgery and the attitudes of nurses to prevent pressure ulcer development. Material and Method: The study is cross-sectional. The population of the study consisted of the patients who had surgery in Fırat University Hospital within a year and the nurses working in the surgical clinics of this hospital.“Patient-nurse identification forms”,“3S Intraoperative Pressure Ulcer Risk Assessment Scale (3S-RAS)”and“Attitudes Towards Pressure Ulcer Prevention Instrument Scale (ATPUPIS)”were used to collect data. Results: It was determined that the patients participating in the study got a total of 15.73±3.55 points from the 3S-RAS, and the risk of pressure ulcer development was low. Age, BMI, existing disease, additional chronic disease, duration of surgery and pressure ulcer development were found to be effective on the risk of developing PU. It was determined that the nurses participating in the study got a total of 42.98±9.21 points from ATPUPIS, and there was a significant difference between the variables of age, gender, marital status, working time and reflecting the knowledge gained in education to care. Conclusion: It was determined that the risk of pressure ulcer development in the patients participating in the study was low, and the attitudes of surgical nurses towards preventing pressure sores were positive.