Ameliyathanede prone pozisyonunda tıbbi cihaz ile ilişkili basınç yarası gelişiminin incelenmesi
Examination of medical device-related pressure injury development in the prone position in the operating room
- Tez No: 875848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİYE OKGÜN ALCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Prone pozisyonu, Ameliyathane, Tıbbi cihaz ile ilişkili basınç yarası, Prone position, Operating room, Medical device related pressure injury
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışma; ameliyathanede prone pozisyonunda tıbbi cihaz ile ilişkili basınç yarası (TCİBY) gelişiminin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Çalışmanın verileri Kasım 2022-Kasım 2023 tarihleri arasında İzmir'de yer alan bir eğitim ve araştırma hastanesinin ameliyathanesinde toplanmıştır. Çalışmanın örneklemini çalışmanın yürütüldüğü hastanede planlı olarak prone pozisyonunda beyin ve sinir cerrahisi ameliyatı olan, çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden, 18 yaş ve üzeri 220 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Veri Toplama Formu”kullanılmıştır. Deri durumu değerlendirilmesinde tıbbi cihazların bulunduğu bölgelerde TCİBY olup olmadığına bakılmıştır. Çalışma TCİBY gelişimini belirlemek için ameliyat biter bitmez deri durumu değerlendirilmiştir. Araştırmada istatistiksel analizler için SPSS programı kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada hastaların %100'ünde (n=220) TCİBY geliştiği saptanmıştır. Çalışma kapsamına alınan 220 hastada toplam 1262 TCİBY geliştiği belirlenmiştir. Hastalarda meydana gelen TCİBY'lerin %99,9'unun (n=1261) evre 1 ve %0,1 (n=1) evre 2 olduğu tespit edilmiştir. Hastalarda gelişen 1262 TCİBY'nin %34'ü (n=429) göğüs yastığı-jel destek yüzeyi, %33,7'si (n=425) baş desteği, %17,4'ü (n=220) tansiyon manşonu, %5,9'u (n=75) göz flasteri, %5,2'si (n=66) ayak desteği, %2,2'si (n=28) entübasyon tüp boyun bağı, %1,5'i (n=19) ipek flaster nedeni ile gelişmiştir. Ameliyat süresinin (p:0,001), anestezi süresinin (p:0,0001) ve Braden Risk Değerlendirme Ölçeği (p:0,015) puan ortalamasının TCİBY sayısının gelişimini istatistiksel olarak anlamlı şekilde etkilediği belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmada ameliyat sırasında prone pozisyonu verilen hastalarda TCİBY sıklığının yüksek olduğu belirlenmiştir. Anestezi ve ameliyat süresinin uzun olması, Braden Risk Değerlendirme Ölçeği puanının düşük olması TCİBY sayısının gelişimini arttırmaktadır kolaylaştırmaktadır. Ameliyat sırası hasta bakımı kapsamında TCİBY gelişme riski yüksek olan hastalarda risk değerlendirmesi ve koruyucu bakım önlemlerinin alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study is conducted to determine the development of medical device-related pressure injury (MDRPI) in the prone position in the operating room. Methods: The data of the study were collected in the operating room of a training and research hospital in Izmir between November 2022 and November 2023. The sample of the study consisted of 220 patients aged 18 and over, who had a planned brain and neurosurgery operation in the prone position at the hospital where the study was conducted, and who voluntarily agreed to participate in the study.“Data Collection Form”was used to collect data. The skin condition of the patients participating in the study was evaluated as soon as the surgery was completed to determine the development of MDRPI. SPSS program was used for statistical analysis in the research. Results: In this study, it was determined that MDRPI developed in 100% (n=220) of the patients. It was determined that a total of 1262 MDRPI developed in 220 patients included in the study. It was determined that 99.9% (n=1261) of the MDRPI occurring in the patients were stage 1 and 0.1% (n=1) were stage 2. Of the 1262 MDRPI that developed in patients, 34% (n=429) were caused by chest pillow-gel support surface, 33.7% (n = 425) were caused by head support, 17.4% (n=220) were caused by blood pressure cuff, 5.9% (n=75) were caused by eye patch, 5.2% (n=66) were caused by foot support, 2.2% (n=28) were caused by intubation tube neck tie, 1.5% (n=19) were caused by silk patch. It was determined that the duration of surgery (p=0.001), the duration of anesthesia (p=0.0001) and the mean score of the Braden Risk Assessment Scale (p=0.015) statistically significantly affected the development of MDRPI. Conclusion: In this study, it was determined that the frequency of MDRPI was high in patients who were placed in prone position during surgery. Long anesthesia and surgery times and low Braden Risk Assessment Scale scores facilitate the development of MDRPI. Within the scope of intraoperative patient care, it is recommended to take risk assessment and preventive care measures in patients with a high risk of developing.