Bireysel ve çevresel faktörlerin akademik girişimcilik niyeti üzerine etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
Examining the effect of individual and environmental factors on academic entrepreneurial intention
- Tez No: 793365
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ÖZTÜRK KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik Niyeti, Akademik Girişimcilik Niyeti, Bireysel ve Çevresel Faktörler, Entrepreneurial Intention, Academic Entrepreneurial Intention, Individual and Environmental Factors
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Akademik girişimcilik kavramının ortaya çıkış noktası bilim insanlarının kariyerleri boyunca edinmiş oldukları bilgi birikimleri ve deneyimlerinden yola çıkarak yapmış oldukları araştırmaların sonuçlarını sosyal ve ekonomik açıdan fayda sağlamak için ticarileştirmelerini kapsamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, gelişmekte olan bir ülkede akademik girişimcilik kavramını ayrıntılı olarak ele almak olup akademisyenlerin girişimcilik niyetlerine etki eden bireysel (psikolojik faktörler, insan sermayesi, sosyal sermaye) ve çevresel (iş ortamı, engeller) faktörleri belirlemektir. Araştırma verileri, 2022 yılında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde fakültelerde görev yapan 1464 akademik personele kolayda örnekleme yöntemi ile yüz yüze anket uygulanarak elde edilmiştir. Zaman ve akademisyenlere ulaşım zorluğu nedeniyle 348 geri dönüş sağlanmıştır. Araştırmanın amacı kapsamında oluşturulan tahmini modeli test etmek için elde edilen verilerin yorumlanmasında betimsel istatistiksel teknikler, frekans analizi, güvenilirlik, hipotez testleri, pearson korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Ele alınan belirleyicilere ilişkin analiz sonuçlarına göre; psikolojik faktörlerin(yaratıcılık, algılanan fayda, kendine güven), insan sermayesinin( girişimcilik eğitimi, deneyim) ve sosyal sermayenin girişimcilik niyeti üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu görülmektedir. Ancak çalışma kapsamında ele alınan çevresel faktörlerden olan, iş ortamının ve pazar engellerinin akademisyenlerin girişimcilik niyeti üzerinde etkisinin olmadığını, bilgi engellerinin girişimcilik niyeti üzerinde negatif yönde bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen mevcut bulgular ilgili yazın ışığında tartışılmış, gelecek araştırmalar için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The emergence of the concept of academic entrepreneurship includes the commercialization of the results of the research they have done, based on the knowledge and experience they have gained throughout their careers, in order to benefit socially and economically. The main purpose of this study is to examine the concept of academic entrepreneurship in a developing country in detail and to determine the individual (psychological factors, human capital, social capital) and environmental (business environment, barriers) factors that affect the entrepreneurial intentions of academics. The research data were obtained by applying a face-to-face survey to 1464 academic staff working in faculties of Tokat Gaziosmanpaşa University in 2022 with convenience sampling method. Due to time and difficulty in accessing academics, 348 responses were received. Descriptive statistical techniques, frequency analysis, reliability, pearson correlation analysis, and multiple regression analysis were used in the interpretation of the data obtained to test the predictive model created within the scope of the research. The findings show that psychological factors (creativity, perceived usefulness, self-confidence), human capital (entrepreneurship education, experience) and social capital have a positive and significant effect on entrepreneurial intention of academics. However, the results show that the business environment and market barriers, which are among the environmental factors discussed within the scope of the study, have no effect on the entrepreneurial intention of the academics, and that the knowledge barriers have a negative effect on the entrepreneurial intention. The current findings obtained within the scope of the study were discussed in the light of the relevant literature, and suggestions were developed for future research.