Akademik girişimcilik niyeti üzerine bir araştırma: Bir devlet üniversitesi örneği
A research on academic entrepreneurs intention: The case of a state university
- Tez No: 862262
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDE SİNEM ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonomi, İşletme, Science and Technology, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Akademik girişimcilik, girişimcilik niyeti, teknoloji transferi, Academic entrepreneurship, entrepreneurial intention, technology transfer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnovasyon ve Girişimlik Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Araştırma kapsamında öncelikle literatürde sıklıkla karşılaşılan girişimcilik ve girişimcilik niyeti teorisi araştırılmıştır. Girişimcilik niyetini etkileyen faktörler; bireysel faktörler, çevresel ve sosyal faktörler, örgütsel faktörler olarak gruplandırılarak araştırma yapılmıştır. Günümüzde bilgi temelli ekonomiler ile birlikte üniversiteler sadece eğitim öğretim odaklı değil aynı zamanda araştırma geliştirme ile sanayi odaklı çalışmalar yürütme görevini üstlendiklerinden akademik girişimcilik ve akademisyenlerin girişimcilik niyeti tezin asıl konusudur. Tez kapsamında akademik girişimciliğin önemi, akademik girişimcilik faaliyetlerinin başlangıçtan günümüze nasıl değiştiği incelenmiş, girişimcilik niyetlerini etkileyen kişilik sadece girişimciliğin temel ilkesi olan yenilikçilik özelliği ele alınmıştır. Yenilikçilik özelliğinin girişimcilik niyetine etkisini ölçmek için Chye Koh (1996) tarafından oluşturulan ve Özer (2017) tarafından geliştirilen Saral (2018)'in tezinde kullandığı ölçekten yararlanılmıştır. En önemli amaçlardan biri girişimcilik niyetini etkileyen örgütsel faktörleri ölçmektir. Örgütsel faktörlerde üniversitenin akademisyenlerin girişimcilik faaliyetlerini etkileyip etkilemediği, ne ölçüde etkilediği ölçmek için Gür (2016)'ün tezinde kullandığı ölçekten yararlanılmıştır. Ölçekte üniversitenin girişimciliğe verdiği desteklerin, girişimcilik alanındaki birimlerinin akademisyenler tarafından nasıl algılandığı sorulmuştur. Ayrıca demografik özelliklerden cinsiyet, yaş, unvan gibi faktörlerin akademik girişimcilik niyetinde nasıl bir etkisi olduğu incelenmiştir. Akademisyenlerin oluşturduğu evrenden bir devlet üniversitenin akademisyenleri örneklem olarak seçilmiş, nicel veri toplama yöntemlerinden anket yöntemi kullanılmıştır. Çevrim içi olarak paylaşılan anket sonuçlarının verilerine SPSS programı üzerinde testler uygulanmıştır. Tezin akademik girişimcilik alanında literatüre katkı yapması, araştırma sonuçlarının başka çalışmalara ışık tutması hedeflenmiştir. Akademik girişimciliğin örgütsel boyutunun temelinde yer alan üniversitelerin ve üniversitelerin teknoloji transfer ofisleri gibi örgütsel yapılarının bu çalışmanın sonuçlarından yola çıkarak girişimciliği artıran stratejiler geliştirmesine yol gösterici olması hedefler arasındadır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the research, the theory of entrepreneurship and entrepreneurial intention frequently encountered in the literature has been investigated. The factors influencing entrepreneurial intention were investigated by categorizing them into individual factors, environmental and social factors, and organizational factors. Today, with knowledge-based economies, universities have not only focused on education and teaching but have also taken on the role of conducting research and industry-oriented studies, making academic entrepreneurship and the entrepreneurial intentions of academics the main focus of the thesis. Within the scope of the thesis, the importance of academic entrepreneurship has been examined, and how academic entrepreneurial activities have evolved from the beginning to the present has been investigated. Personality traits influencing entrepreneurial intentions have been discussed, focusing solely on the characteristic of innovation, which is a fundamental principle of entrepreneurship. To measure the impact of the innovation characteristic on entrepreneurial intention, the scale created by Chye Koh (1996) and further developed by Özer (2017) was utilized, which was also employed in Saral's (2018) thesis. One of the main objectives is to measure the organizational factors influencing entrepreneurial intention. To measure whether and to what extent the university influences the entrepreneurial activities of academics in organizational factors, the scale used in Gür's (2016) thesis has been utilized. In the scale, academics were asked about how the support provided by the university to entrepreneurship and the units in the field of entrepreneurship are perceived. Additionally, the impact of demographic characteristics, specifically gender and age factors, on academic entrepreneurial intention has been examined. A sample of academics from a state university was selected from the population of academics, and the survey method, one of the quantitative data collection methods, was employed. The data from the online-shared survey results were tested using the SPSS program. The aim of the thesis is to contribute to the literature in the field of academic entrepreneurship and shed light on other studies with the research findings. Among the objectives is to provide guidance for universities and organizational structures such as technology transfer offices of universities, which form the organizational dimension of academic entrepreneurship, to develop strategies that enhance entrepreneurship based on the results of this study.