Refugee entrepreneurship in Turkey: The case of Syrians in Gaziantep
Türkiye'de göçmen girişimciliği: Gaziantep'teki Suriyeliler örneği
  1. Tez No: 623057
  2. Yazar: FATMA AKYOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN ALSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Suriye, Göç, Göçmen Girişimcilik, Motivasyon, Yetersiz Bireysel Beceriler, Çevresel Engeller, Turkey, Syria, Immigration, Refugee Entrepreneurship, Motivations, Deficiency of Individual Skills, Environmental Obstacles
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Göç; kişinin toplumsal, siyasi ve ekonomik nedenlerden dolayı bir ülkeden başka ülkeye gitme veya taşınma durumudur. Göç olgusu hem menşei hem de ev sahibi ülkeleri ekonomik ve sosyal anlamda önemli derecede etkilemektedir. Bu etkilerin oluşmasındaki en önemli etkenlerden biri de göçmenlerin girişimcilik faaliyetidir. Göçmen bireylerin girişimcilik faaliyetini göç ettiği ülkede gerçekleştirmesi durumu göçmen girişimcilik olarak adlandırılmaktadır. 2011 yılında Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle 13 milyon Suriyeli evini terk etmiş bu bağlamda ise Türkiye, açık kapı politikası ve 3.626.820 Suriyeli (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Haziran 2019) ile en çok Suriyeli göçmeni barındıran ülke konumundadır. Suriyeli göçmenlerin yoğun yaşadığı illerden ikinci sırada olan Gaziantep'te ise 441.978 kayıtlı Suriyeli yaşamaktadır. Ancak kayıt dışı Suriyelilerle birlikte bu sayının artması kaçınılmazdır. Suriyeli göçmenlerin bir kısmı küçükte olsa girişimcilik faaliyetlerinde bulunarak geçimlerini sağlamaya çalışmakta ancak bu bağlamda net bir sayıya ulaşılamamaktadır. Bu çalışmanın amacı Suriyeli girişimcilerin motivasyonunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi ile birlikte Türkiye'de akademik anlamda sınırlı sayıda çalışma yapılan bu alana katkıda bulunmaktır. Bu nedenle araştırma, Gaziantep Ticaret Odasına kayıtlı bu kapsamda 278 Suriyeli girişimciye online ve yüz yüze anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Veriler toplanarak, korelasyon ve regresyon analiz yöntemleri ve tanımlayıcı istatistikler ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; göçmen girişimcilerin çoğunluğunun erkek ve genç oldukları, üstelik geçmişlerinde serbest meslek sahibi olmadıkları, yetersiz bireysel becerilerin (yetersiz eğitim, dil ve iletişim becerileri) ve çevresel bariyerlerin (ekonomik, kamusal ve negatif sosyal çevre) Suriyeli girişimcilerin motivasyonunu düşürdüğü tespit edilmiştir. Ayrıca Suriyeli girişimcilerin büyük çoğunluğunun herhangi bir yerden yardım almaması ve kendi ülkelerinde girişimcilik faaliyetinde bulunmamış olmaları da bir diğer dikkat çekici sonuçtur.
Özet (Çeviri)
Immigration is that a person's move from one country to another because of social, political and economic reasons. It influences on both homeland and host countries economically and socially. One of the most vital factors in the formation of these effects is the entrepreneurship activities of immigrants. Refugees performing their entrepreneurship activity in the settled country are named as refugee entrepreneurship. In 2011, due to the civil war in Syria, 13 million Syrians have been forced to abandon from homeland. Thus Turkey has become the most Syrian refugees hosted country in the world with its open-door policy and 3.626.820 Syrians. Additionally, Gaziantep is the second most populated province of Syrian refugees, 441.978 registered Syrians live there. However, it is inevitable that this number will increase with unregistered Syrians. Some of Syrian refugees are trying to make living by entrepreneurship activities even small, however clear number cannot be reached. This study aims to specify the factors influencing Syrian entrepreneurs' motivation and to contribute to this area which limited number of studies academically. Therefore, the research was conducted by applying online and face-to-face surveys to 278 Syrian entrepreneurs registered in Gaziantep Chamber of Commerce. The data collected and were analyzed using correlation and regression analyzes with descriptive statistics. As a result of analysis; refugee entrepreneurs are mostly male and young people, also they have not been in self-employed in their past, deficiency individual skills and environmental obstacles have been found to decrease Syrian entrepreneurs' motivation. It is also noteworthy that most of participants do not receive aid from anywhere and don't engage in entrepreneurship in their homelands.