İstanbul'a gelen turistlerin sorumlu turizm algılamaları
Responsible tourism perceptions of tourist coming to Istanbul
  1. Tez No: 793367
  2. Yazar: İCLA TOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEBAHATTİN EMRE DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Environmentally Responsible Behavior, Responsible Tourism, Sustainable Tourism, Tourist
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sürdürülebilir turizm kavramı tüm dünyada yıllar içinde önem kazanarak yeni kavramların ortaya çıkmasına basamak hazırlamaktadır. Sürdürülebilir turizmin bir kolu olarak sorumlu turizm kavramı, turizmi yönetme şekillerinden biri olduğu düşünülmektedir. Turizmin olumsuz ekonomik, çevresel ve sosyal etkilerini azaltmayı ve yerel halka fayda sağlamayı amaçlayan sorumlu turizm yaklaşımı destinasyonda yer alan bütün paydaşların sorumluluklarının bilincinde olmasını ve bu sorumluluklar çerçevesinde gerçekleştirdikleri uygulamalarını kapsamaktadır. Bu çalışmanın amacı, İstanbul'u ziyaret eden turistlere yüz yüze anket uygulanarak sorumlu turizm algılarını ölçmektir. Sorumlu turizmde, turizmin rolü ve İstanbul'a gelen turistlerin sorumlu turizm algıları üzerinden değerlendirilmiştir. Dünyadaki sorunlara yönelik hem teorik hem de pratik anlamda sorumlu yaklaşım ve uygulamalar gelişmekte olsa da halen istenilen seviyede değildir. Bu konunun ele alınmasının ana sebeplerinden birisi budur. Böylece sorumlu turizmin gerçekleştirilebilmesi için alınacak önlemler ve geleceğe yönelik önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Tez için 2022-2023 yılının farklı dönemlerinde İstanbul'u ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin sorumlu turizm algılarını ölçmeye yönelik anket çalışması yapılmıştır. Toplam 401 kişiye ulaşılarak, görüşleri alınmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirmesinde SPSS 24 (Statistical Package for Social Sciences) paket programından yararlanılmıştır. Elde edilen veriler sonucu, öğrenim durumu ve uyruk değişkenleri açısından anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Çevreye Karşı Sorumlu Davranış, Sorumlu Turizm, Sürdürülebilir Turizm, Turist
Özet (Çeviri)
The concept of sustainable tourism has gained importance over the years all over the world and prepares a step for the emergence of new concepts. The concept of responsible tourism as a branch of sustainable tourism is thought to be one of the ways of managing tourism. The responsible tourism approach, which aims to reduce the negative economic, environmental and social effects of tourism and to provide benefits to the local people, includes the awareness of all stakeholders in the destination and the practices they carry out within the framework of these responsibilities. The aim of this study is to measure the perceptions of responsible tourism by applying a face-to-face survey to tourists visiting Istanbul. The role of tourism in responsible tourism and the responsible tourism perceptions of tourists coming to Istanbul have been evaluated. Although both theoretical and practical responsible approaches and practices towards the problems in the world are developing, they are still not at the desired level. This is one of the main reasons for addressing this issue. Thus, it is aimed to take precautions and make suggestions for the future in order to realize responsible tourism. For the thesis, a survey was conducted to measure the responsible tourism perceptions of domestic and foreign tourists visiting Istanbul in different periods of 2022-2023. A total of 401 people were reached and their opinions were taken. SPSS 24 (Statistical Package for Social Sciences) package program was used in the evaluation of the data obtained in the research. As a result of the data obtained, significant differences were determined in terms of educational status and nationality variables.