Kolorektal Kanser Cerrahisi Geçirmiş Hastalarda Dini Başa Çıkma Tarzları ve Umutsuzluk Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Investigation of the relationship between religious coping styles and hopelessness in patients WHO underwent colorectal cancer surgery
  1. Tez No: 793368
  2. Yazar: CANAN YAZICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUNİDA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Dini başa çıkma, Hemşire, Kolorektal kanser, Umutsuzluk, Religious coping, Nurse, Colorectal cancer, Hopelessness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırma kolorektal kanser cerrahisi geçirmiş hastaların dini başa çıkma tarzları ve umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı ilişkisel olarak yapıldı. Materyal ve metot: Araştırmanın evrenini; İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Servisinde yatan kolorektal kanser cerrahi geçirmiş hastalar, örneklemini ise bu hastalar arasından araştırmaya alınma kriterlerine uyan 113 hasta oluşturdu. Haziran 2020- Ocak 2023 tarihinde yapılan araştırmada veriler; Kişisel Bilgi Formu, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve Dini Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 26 paket programı kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların %48.67'si 64 yaş üzerinde, %63.70'i erkektir. Araştırma sonucunda olumlu dini başa çıkma tarzı ortanca puanı 23.0, olumsuz dini başa çıkma tarzı ortanca puanı 10.0 ve Beck Umutsuz Ölçeği ortanca puanı 5 olarak belirlendi. Araştırma sonucunda Beck Umutsuzluk Ölçeği puan ortalaması ile olumlu dini başa çıkma tarzı alt boyut puan ortalaması arasında negatif yönde orta düzeyde(r:-0.49), Beck Umutsuzluk Ölçeği ile olumsuz dini başa çıkma tarzı alt boyut ortalaması arasında ise pozitif yönde orta düzeyde(r:0.51) ilişki saptandı. Sonuç: Araştırmaya katılan hastaların olumlu dini başa çıkma tarzı puanı arttıkça umutsuzluk düzeyinin azaldığı belirlendi. Araştırma sonucu dini başa çıkma tarzlarının umutsuzluk düzeyini etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This descriptive relational study was conducted to investigate the relationship between religious coping styles and hopelessness levels of patients who underwent colorectal cancer surgery. Material and method: The population of the study consisted of patients who underwent colorectal cancer surgery in the general surgery service of İnönü University Turgut Özal Medical Center, and the sample consisted of 113 patients who met the inclusion criteria of the study. The data in the research conducted between June 2020 and January 2023; Personal Information Form was collected with Beck Hopelessness Scale and Religious Coping Styles Scale. The SPSS 26 package programs were used to evaluate the data. Results: 48.67% of the patients participating in the study were over 64 years old and 63.70% were male. As a result of the research, the median score of positive religious coping style was determined as 23.0, median score of negative religious coping style was 10.0, and median score of Beck Hopeless Scale was determined as 5. As a result of the research, a moderate negative correlation was found between the Beck Hopelessness Scale mean score and the positive religious coping style sub-dimension mean score(r:-0.49), and a positive moderate relationship was found between the Beck Hopelessness Scale and the negative religious coping style sub-dimension mean score(r:0.51). Conclusion: It was observed that as the positive religious coping style score of the patients participating in the study increased, the level of hopelessness decreased. The results of the research show that religious coping styles affect the level of hopelessness.