Alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle çocuk servisinde yatan 1 ay-5 yaş arası çocuk hastaların serum iskemi modifiye albümin seviyelerinin sağlıklı popülasyonla karşılaştırılması ve toplum kökenli pnömonide prognozu öngörmedeki yerinin araştırılması
Comparison of serum ichemia modified albumin levels with healthy population of child patients between 1 months-5 years in pediatric department due to lower respiratory tract infection and investigation of role predicting prognosis in community-acquired pneumonia
- Tez No: 793393
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN DAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: bronşiyolit, çocuk, iskemi modifiye albümin, toplum kökenli pnömoni, bronchiolitis, childhood, community-acquired pneumonia, ischemia modified albumin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve Amaç: Alt solunum yolu enfeksiyonu (ASYE) çocukluk çağında sık görülen hastalıklardan olup gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde beş yaş altı çocuk ölümlerinin başlıca nedenlerindendir. Hastalığın erken tanısı ve tedavisi morbidite ve mortalitenin azaltılması açısından önem taşımaktadır. Alt solunum yolu enfeksiyonu tanısı öykü ve fizik muayene bulgularına dayanır. Yapılan ek tetkikler tanıyı desteklese de kesin tanı için belirteç bulunmamaktadır. Toplum kökenli pnömonide prognozu öngörmede laboratuvar parametreleri kullanılsa da bilinen kesin bir belirteç bulunmamaktadır. Albümin oksidatif stres, serbest radikal hasarı ve hipoksi gibi durumlarla karşılaştığında modifiye olup iskemi modifiye albümin (İMA) oluşur. Bu çalışma ile serum İMA seviyeleri açısından alt solunum yolu enfeksiyonu olan hasta grubu ile kontrol grubu arasında fark olup olmadığı değerlendirilecektir. Toplum kökenli pnömoni tanısı alan hastalarda İMA seviyesinin prognozu öngörmedeki yeri ve önemi araştırılacaktır. Gereç ve Yöntemler: Prospektif olgu kontrol olarak yapılan bu çalışmada hastanede yatan ASYE tanılı olgular (30 pnömoni, 30 bronşiyolit) ve genel çocuk polikliniğinden herhangi bir şikayeti ve kronik bir hastalığı bulunmayan sağlam 25 kontrol olgu bulunmaktadır. Olguların demografik özellikleri, şikayetleri, öyküsü, özgeçmişi, ek hastalık durumu, tanı anındaki fizik muayene bulguları, oksijen desteği gereksinimi, hastanede yatış süreleri ve kontrol grubunu oluşturan olguların demografik özellikleri kaydedildi. Tüm olgulardan rutin tetkiklere ek İMA değeri için serum örneği alındı ve ELİSA yöntemi ile çalışıldı. Olguların tanı anında alınan hemogram, CRP, prokalsitonin, biyokimya ve hasta başı kan gazı parametreleri hasta dosyalarından tarandı ve sonuçlar kaydedildi. Bulgular: ASYE grubunun ölçülen İMA seviyesi ortalaması 184,85±117,51 ng/ml ve kontrol grubunda ölçülen İMA seviyesi ortalaması 93,30±57,73 ng/ml'dir. ASYE grubundaki İMA seviyeleri kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksektir (p:0.001; p0.05). Sonuç: Alt solunum yolu enfeksiyonu tanısında İMA yeni bir belirteç olarak kullanılabilir. Toplum kökenli pnömonide İMA kontrol grubuna göre artmış olmakla birlikte prognozu öngörmede kullanılacak uygun bir belirteç değildir.
Özet (Çeviri)
Aim: Lower respiratory tract infection (LRTI) is frequent infection disease in children, who are under five years old and live in undeveloped and developing countries. Early diagnosis and treatments are important to reduce morbidity and mortality. Although laboratory parameters are used to support our diagnosis, there is no diagnostic marker for LRTI but only patient's medical histories and physical examinations. Also there is no biomarkers for predicting prognosis of community-acquired pneumonia. Albumin is modified to ischemia-modified albumin (IMA) during oxidative stress, free radical damage and hypoxia. We aim to find out the diagnostic value of IMA levels in patients with LRTI diagnosed and predicting prognosis in children who are being diagnosed with community-acquired pneumonia. Materials (Patients) and Methods: This study included sixty patients who were hospitalized and diagnosed with LRTI (30 pneumonia and 30 bronchiolitis) and twenty-five healthy children with no symptoms or chronic diseases who came to general pediatric policlinic. Demographic characteristics, complaints and physical examinations of hospital admission, medical histories, chronic diseases, need for oxygen therapy, and length of hospital stay were noted for each patient of the study. In addition to rutin blood test, one tube of blood was drawn for the level of IMA in each patient and studied with the ELISA method. During diagnosis patient's hemogram, CRP, procalcitonin, biochemistry tests and blood gas parameters were written down. Results: IMA levels were significantly higher in the LRTI group compared to the control group (p:0.001; p0.05) Conclusion: IMA levels are significantly higher in children with presenting LRTI and could be a new biomarker in the diagnosis. However it is not appropriate for predicting prognosis in community-acquired pneumonia.