Ocak 2008- aralık 2013 arasında süt çocuğu servisinde yatırılarak takip edilen akut toplumda gelişen alt solunum yolu enfeksiyonu nedeni ile izlenen hastaların demografik, klinik ve laboratuar verilerinin incelenmesi
Investigation of the demographic, clinical and laboratory data of patients treated for acute community-acquired lower respiratory infection between january 2008- december 2013
- Tez No: 1016649
- Danışmanlar: DR. PELİN ZORLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk, toplumda gelişen, alt solunum yolu enfeksiyonu, children, community-acquired, lower respiratory tract infection
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ-AMAÇ: Alt solunum sistemi enfeksiyonları (ASYE) tüm dünyada çocukluk çağının sık rastlanan bir hastalığı olup, özellikle 5 yaş altındaki çocukların ölüm nedenleri arasındadır. Bu çalışmanın amacı altı yıl boyunca süt çocuğu servislerinde yatırılarak izlenmiş iki yaş altındaki hastaların demografik, klinik, laboratuvar ve radyolojik özelliklerini ortaya koymaktır. GEREÇ-YÖNTEM: Çalışmaya altı yıl süresinde süt çocuğu servisinde yatırılarak izlenen, 1-24 ay yaş aralığında ATGASYE (akut toplumda gelişen alt solunum yolu enfeksiyonu) ile yatırılan 1562 hasta dahil edildi. Yaş, cinsiyet, aile hikâyesi, pasif sigara içimi, başvuru şikâyetleri, fizik muayene bulguları, laboratuvar ve radyolojik bulgular, antibiyotik tedavisi alıp almadığı ve yatış süreleri retrospektif olarak değerlendirildi. BULGULAR: ATGASYE nedeniyle 1562 olgu izlenmiştir ve bunlar servislerdeki yatışların %38'ini oluşturmaktadır. Olguların %40,5'i 1-3 ay arası bebeklerdi ve en sık yatış kış mevsimindeydi (%44). Hastaların %21,7'sinde predispozan hastalık (%25,6 prematür doğum, %15,7 malnutrisyon ve %18,3 anemi) vardı. 1562 hastanın %46,4'ünde pasif sigara içimi, %44,9'unda aile hikayesi mevcuttu. Başvuru şikâyeti en sık öksürük, hırıltı ve nefes darlığıydı, fizik muayenede olguların %80'inde takipne, %21,2'sinde hipoksi, %91,8'inde oskültasyon bulguları, %8,8'inde ateş yüksekliği izlendi. Serum CRP düzeyi > 40 mg/L olan hastaların yatış sürelerinin daha uzun olduğu görüldü. Radyolojik olarak olguların %3'ünde bulgu izlenmedi. Hastaların %1,4'üne solunum desteği uygulandığı ve mortalite sıklığının ise %0,6 olarak görüldüğü izlendi. TARTIŞMA ve SONUÇ: ATGASYE pediatrik olgularda hastane yatışlarının ve mortalitenin önemli bir nedenidir. Altta yatan hastalıklar, sigara maruziyeti, malnutrisyon, prematürite predispozandır. Serum CRP düzeyi 40 mg/L olan ve 7-12 ay arasında olan hastaların hospitalizasyon süresinin uzun olduğu, mekanik ventilatör ihtiyacının ise başvuru anındaki hipoksi ve altta yatan hastalık ile arttığı gösterilmiştir. Klinik tanının standardizasyonu, doğru ve gerçekçi antibiyotik kullanımı ve beslenmenin düzeltilmesi morbidite ve mortaliteyi önemli ölçüde azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
BACKGROUND and AIMS: Lower respiratory tract infections (LRTI) are common in childhood worldwide and are among the common causes of death, especially under five. This study aimed to determine the demographic, clinical, laboratory, and radiological characteristics of patients under two years of age who were hospitalized in six years. MATERIAL-METHOD: A total of 1562 patients who were hospitalized due to ACALTRI (Acute community-acquired lower respiratory infection) in six years, with a range of 1-24 months. Age, sex, family history, secondhand smoke, complaints at admission, clinical examination, laboratory and radiological findings, antibiotic therapy usage, mortality and respiratory support were retrospectively evaluated. RESULTS: 1562 cases were observed due to ACALTRI (Acute community-acquired lower respiratory infection) and these accounted for 38% of hospitalizations. 40.5% of the cases were babies between 1-3 months. The most frequent hospitalization was in winter (44%). 21.7% of the patients had predisposing disease (25.6% premature birth, 15.7% malnutrition and 18.3% anemia). 46.4% had passive smoking and 44.9% had a family history of respiratory illness. The most common complaints were cough, wheezing and dyspnea. Clinical examination revealed tachypnea in 80%, hypoxia in 21.2%, auscultation findings in 91.8% and fever in 8.8%. Patients with serum CRP> 40mg / L had longer hospitalization. No radiological findings were observed in 3% of the cases. Respiratory support was applied to 1.4% of the patients and the mortality rate was 0.6%. DISCUSSION and CONCLUSION: ACALTRI is an important cause of hospitalization and mortality in pediatric cases. The underlying diseases are cigarette exposure, malnutrition and prematurity predisposing to respiratory illness. It was shown that patients with serum CRP levels> 40mg / L and between 7-12 months had a longer hospitalization period. The need for mechanical ventilation increased with hypoxia and underlying disease at admission. Standardization of clinical diagnosis, correct and realistic antibiotic use, and nutritional correction will significantly reduce morbidity and mortality.