Solunum yolu enfeksiyonu ile yatan iki yaş altı çocuk hastalarda multipleks PCR ile saptanan viral ve bakteriyel etkenlerin klinik bulgular üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the clinical impact of viral and bacterial pathogens detected by multiplex PCR in children under two years hospitalized with respiratory tract infections
- Tez No: 938297
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM SANCAKLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Multipleks PCR, Koenfeksiyon, Solunum yolu enfeksiyonu
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Çocuklarda sağlık kuruluşlarına başvuruların en yaygın sebebi solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Genel pediatri polikliniklerine başvuran hastaların yaklaşık %30-40'ını bu enfeksiyonları geçiren çocuklar oluşturmaktadır. Türkiye Sağlık Araştırması 2022 yılı verilerine göre 0-6 yaş grubunda en sık görülen hastalık %31,3 ile üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bu hastalıkları %29,4 ile gastroenterit ve %6,9 ile alt solunum yolu enfeksiyonları takip etmektedir. Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 'İstatistiklerle Çocuk 2022' araştırmasına göre, 1-4 yaşta solunum yolu hastalıkları %8,2 oranında dördüncü en sık ölüm nedeni olarak kaydedilmiştir. Dünya çapında önemli mortalite ve morbiditeye neden olan solunum yolu enfeksiyonlarında son yıllarda gelişen moleküler tekniklerle birden fazla organizmayı aynı anda test etme yeteneği artmıştır ve tek bir örnekten birden fazla patojen tespit edilebilmektedir. Böylece koenfeksiyonların tahmin edilenden daha sık görüldüğü anlaşılmıştır. Ancak etkenin birden fazla olmasının hastalık şiddetini arttırıp arttırmadığı henüz bilinmemektedir. Tekli etkenin ve koenfeksiyonların klinik ağırlık üzerine etkisinin değerlendirildiği çalışmalarda henüz bir fikir birliği yoktur. Çalışmamızda, hastanemiz pediatri servisinde alt solunum yolu enfeksiyonu ön tanısı ile yatırılan 1 ay- 2 yaş arası hastaların demografik özelliklerinin tanımlanması, hastalığa neden olan etkenlerin saptanması ve etken sayısının hastalık şiddetine etkisi, hışıltılı çocuk ve eozinofili başta olmak üzere risk faktörlerinin klinik seyire etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tez çalışması; Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 01.01.2018 ile 31.12.2022 tarihleri arasında alt solunum yolu enfeksiyonu tanısı ile yatırılan ve multipleks PCR örneği alınan 1 ay-2 yaş arasındaki hastalar dahil edilmiştir. Çalışmada yer alan 187 çocuk multipleks PCR üremesine göre tekli viral (n:107), çoklu viral (n:26) ve bakteriyel+viral (n:54) olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Bu grupların; başvuru semptomları, solunum skoru, radyolojik bulguları, başta eozinofili ve kan gazı olmak üzere laboratuvar bulguları, eşlik eden hastalık (hışıltılı çocuk) varlığı, tedavi parametreleri (oksijen desteği süresi, HFNC süresi, vb) ve yatış süreleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda %29,4'ü kız olmak üzere toplam 187 hasta incelenmiş olup ortalama yaş 7,3±5,7 aydır. Hastaların 107'sinde (%57,3) tek viral etken, 26'sında çoklu viral etken, 54'ünde ise viral ve bakteriyel etken birlikteliği saptanmıştır. En sık identifiye edilen etken (%38,3) Rinovirüstür. Olguların ortalama yatış süresi 10,7±6,6 gün, ortanca değer 9 (2-45) gündür. Tekli ve çoklu etkenlerin klinik seyir üzerine etkisi incelendiğinde viral ve bakteriyel etken birlikteliği grubunda başvuru solunum skoru (p=0,01), kan gazındaki laktat değeri (p=0.00), HFNC ihtiyacı (p=0.01) ve süresi (p=0,05), sistemik kortikosteroid ihtiyacının (p=0.001) anlamlı olarak arttığı saptanmıştır. Çoklu viral etken grubunda ise asidoz (p=0.02) ve servis yatış süresinin (p=0.01) anlamlı olarak arttığı gözlenmiştir. Hastaların %28,3'ünün hışıltılı çocuk tanılı olduğu belirlenmiştir. Hışıltılı çocuk alt grubunda %62,3 tekli viral, %13,2 çoklu viral, %24,5 viral ve bakteriyel etken birlikteliği saptanmıştır. Hışıltılı çocuklarda saptanan etkenin tek ya da çoklu olmasının başvuru anındaki solunum skoru, oksijen desteği süresi, HFNC süresi, inhaler tedavi süresi, antibiyotik süresi, yatış süresi ve yoğun bakım yatış süresi üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı saptanmamıştır (p>0.05). Hastaların %29,4'ünde eozinofili saptanmıştır. Eozinofilisi olan hastalar alt grubunda %56,4'ünde tekli viral, %12,7'sinde çoklu viral, %30,9'unda viral ve bakteriyel etken birlikteliği saptanmıştır. Eozinofilisi olan olgularda da saptanan etkenin tek ya da çoklu olmasının başvuru anındaki solunum skoru, oksijen desteği süresi, HFNC süresi, inhaler tedavi süresi, antibiyotik süresi, yatış süresi ve yoğun bakım yatış süresi üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç: Alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hospitalize edilen infantlarda koenfeksiyonların sık olduğu, viral enfeksiyonlara bakteriyel etkenlerin eşlik etmesinin, çoklu viral etkenlere kıyasla daha ağır klinik seyire yol açtığı saptanmıştır. Beklenenin aksine hışıltılı çocuk ve eozinofili alt gruplarında aynı etki gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Respiratory tract infections (RTIs) are the most common reason for pediatric healthcare visits, accounting for 30–40% of admissions to general pediatric outpatient clinics. According to the 2022 Turkey Health Survey, the most prevalent illness among children aged 0–6 years was upper RTIs (31.3%), followed by gastroenteritis (29.4%) and lower RTIs (6.9%). Additionally, respiratory diseases were the fourth leading cause of death (8.2%) in children aged 1–4, as reported by the Turkish Statistical Institute. Advances in molecular diagnostics have revealed a higher-than-expected rate of co-infections, although the clinical impact of multiple pathogens remains uncertain. Materials (Patients) and Methods: This thesis was conducted at the University of Health Sciences İzmir Dr. Behçet Uz Children's Hospital. Infants aged 1 month to 2 years hospitalized with lower RTI and tested with multiplex PCR between 01.01.2018 and 31.12.2022 were included. Based on PCR results, 187 patients were categorized into single viral (n=107), multiple viral (n=26), and bacterial+viral (n=54) infection groups. Groups were compared based on presenting symptoms, respiratory scores, radiological and laboratory findings (e.g., eosinophilia, blood gas), comorbidities (e.g., wheezing), treatment needs (e.g., oxygen, HFNC), and length of stay. Results: The cohort consisted of 187 infants (29.4% female) with a mean age of 7.3±5.7 months. Rhinovirus was the most common agent (38.3%). The bacterial co-infection group had significantly higher respiratory scores (p=0.01), lactate levels (p=0.00), HFNC need (p=0.01), HFNC duration (p=0.05), and corticosteroid use (p=0.001). In the multiple viral group, acidosis (p=0.02) and hospital stay (p=0.01) were significantly increased. In wheezing (28.3%) and eosinophilic (29.4%) subgroups, the type of pathogen showed no significant impact on clinical outcomes (p>0.05). Conclusion: Co-infections, especially bacterial, are frequent and associated with more severe clinical outcomes in infants with lower RTIs. However, such patterns were not observed in wheezing or eosinophilic subgroups.